Голова Харківської облдержадміністрації Арсен АВАКОВ звернувся до в.о. прем’єр-міністра України Юрія ЄХАНУРОВА з проханням терміново встановити мінімальні закупівельні ціни на продукцію тваринництва.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації, звернутися до керівника уряду А.АВАКОВА змусила ситуація, яка склалася в галузі тваринництва.

“Заходи зі стабілізації ситуації в тваринництві, які вживалися на рівні держави і області, - йдеться у лиcті губернатора”, - дозволили в перші чотири місяці цього року забезпечити позитивну динаміку розвитку тваринницьких галузей. За цей період в усіх категоріях господарств поголів`я великої рогатої худоби збільшилося на 25,8 тис. голів, або на 9%, в т.ч. корів - на 400 голів, чисельність свиней зросла на 16,7 тис. голів (на 6%), овець та кіз - на 22,1 тис. голів (на 41%)”.

Відео дня

Губернатор зазначає, що “сільськогосподарські підприємства забезпечили зростання обсягів виробництва продукції вирощування на 12%, в тому числі у свинарстві - у 1,5 рази, а з виробництва м`яса птиці - на 6,4%. Виробництво яєць збільшилось майже у 1,5 рази. Реалізація худоби і птиці на м`ясо по господарствах області зросла на 14%”.

Однак “з початком весняно-літнього періоду, а у молочному скотарстві ще раніше, ситуація у галузі почала стрімко ускладнюватись внаслідок зменшення закупівельних цін на тваринницьку продукцію”, - наголошує губернатор. За його словами, “заходи, які вживалися і вживаються в області, дозволили частково стримати падіння цін, але зараз ситуація досягла критичної межі. Господарства населення і сільськогосподарські підприємства, втративши зацікавленість до розвитку тваринницьких галузей, почали вирізання продуктивної худоби”.

Зважаючи на викладене, А.АВАКОВ просить “терміново вжити на державному рівні заходи для виправлення цінової ситуації і законодавчо вирішити питання встановлення мінімальних закупівельних цін на тваринницьку продукцію на рівні, здатному забезпечити подальший розвиток виробництва, а саме: молоко І ґатунку - 1,20 грн. за 1 кг, кондиційний молодняк великої рогатої худоби в живій вазі - 9 грн. за кг, кондиційний молодняк свиней - 8 грн. за 1 кг”.