7 червня Кабінет міністрів України затвердив Державну програму розвитку виробництва вітчизняних малолітражних дизельних двигунів та силових і енергетичних установок для агропромислового комплексу на 2006-2010 роки. Метою Програми є створення умов для розвитку сучасного виробництва вітчизняних малолітражних дизельних двигунів та розроблених на їх базі силових і енергетичних установок для вітчизняного АПК.

Про це повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації.

Прес-служба зазначає, що на сьогоднішній день двигуни такого типу імпортуються за-за кордону на суму близько 185 млн. гривень щорічно. Водночас, на думку розробників програми, в Україні існує свій достатньо потужний науково-технічний потенціал і відповідні розробки, які за умови державної підтримки можуть бути впроваджені, зокрема на Казенному підприємстві “Харківське конструкторське бюро з двигунобудування” та Державному підприємстві “Завод імені Малишева”.

Відео дня

Програма виконуватиметься у два етапи. У найближчі три роки передбачається організувати виробництво малолітражних дизельних двигунів серії ДТ. На другому (2009-2010 рр.) - здійснювати заходи щодо створення нових видів конкурентоспроможних малолітражних дизельних двигунів та розроблення на їх базі силових і енергетичних установок для АПК.

Як повідомив один з розробників програми, генеральний конструктор ХКБД Сергій АЛЬОХІН, фінансування держпрограми здійснюватиметься за рахунок власних коштів підприємств двигунобудування, державних коштів та інших джерел. Їх орієнтовний обсяг, необхідних на виконання програми - близько 668 млн. грн., у тому числі близько 54 млн. грн. - кошти державного бюджету.

С.АЛЬОХІН також не виключив залучення інших харківських підприємств для реалізації програми, зокрема , “Заводу самохідних шасі” та Харківського тракторного заводу.

Термін окупності державних коштів, залучених для виконання Програми, становитиме близько чотирьох з половиною років від початку серійного виробництва малолітражних дизельних двигунів. Очікується, що у 2009 р. на підприємствах буде створено понад 2 тисячі робочих місць.

Генеральний конструктор ХКБД також підкреслив, що роботи з виконання програми вже розпочаті.