Керівництво Харківсько-Полтавської єпархії Української автокефальної православної церкви глибоко стурбоване ухвалою Харківської обласної ради про надання російській мові статусу регіональної.

Про це йдеться у заяві Консисторії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, переданій агентству УНІАН.

“Оскільки російська мова і досі зберігає фактично привілейоване становище в практиці повсякденної праці місцевих установ і підприємств на терені Східної України, користується цілковитою свободою функціонування в побуті, системі освіти й засобах масових комунікацій, - зазначають автори заяви, - закріплення за нею особливого статусу можна розглядати як суто політичне рішення, покликане запобігти розширенню впливу української мови й протиставити Харківську область україномовному центрові держави”.

Відео дня

Автори заяви наголошують, що “запровадження особливого статусу російської мови загрожує поверненням до ситуації повоєнних десятиріч, коли здійснювалася політика русифікації українського населення Совєтського Союзу”. Вони зазначають, що “для православної людини особливо болючою є різка поляризація суспільного життя, виявлена в мітингах під час перебігу сесії обласної ради, протиставлення різних етнічних груп харків’ян, нав’язане прихильниками нового зросійщення регіону. Симптоматично, що боротьба за розширення привілеїв російської мови відбувається водночас із спробами руйнування громад Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, коли засобами підкупу, обману, дискредитації священиків наші громади намагаються перевести до Московського Патріархату”. “Це дозволяє нам, - говорять представники УАПЦ, - припускати присутність у політичних акціях регіонального виміру потужного впливу іноземної держави, яка нині активно використовує мовні, культурні й конфесійні впливи для збереження своєї зони політичного тиску на інші країни, особливо молоді посткомуністичні держави”.

“З сумом констатуємо, - зазначається у заяві, що “сприятливі умови для антиукраїнських акцій сепаратистських політичних сил створилися значною мірою внаслідок недалекоглядної політики сучасного керівництва України, дискредитації ним ідей національного відродження. Вірні УАПЦ неодноразово ставали жертвами волюнтаристських планів київських політичних еліт, коли втратили Патріархію в Києві, втратили Іоано-Богословську церкву в Харкові, пережили авантюру з «об’єднанням з УПЦ-КП», опинилися в інформаційній ізоляції”. “Самогубчий характер руйнування фундаментальних національних інституцій, першою з яких є Церква, - наголошується в заяві, - мав би стати нині очевидним”.

Автори заяви вважають, що депутатами Харківської облради проігнорували

Господню заповідь відповідально й бережно ставитися до наших традицій, до спадщини минулого, до мови й культури свого народу, що й визначає оцінку їхньої ухвали віруючою людиною. “Ми закликаємо клир і мирян до молитви за напучення й покаяння всіх, хто вільно чи невільно став співучасником руйнівної політичної акції харківських депутатів. Молімося за мир і злагоду на Слобожанщини та дбаймо про захист нашої духовної спадщини від засліплених своїми політичними амбіціями сепаратистів з провінційним мисленням містечкових парторгів”, - говориться у заяві представників УАПЦ..