Заступник голови Харківської облдержадміністрації Василь ТРЕТЕЦЬКИЙ звернувся до губернатора Арсена АВАКОВА з пропозицією невідкладно відреагувати на незаконні, як він вважає, дії більшості депутатів обласної ради.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі облдержадміністрації, на думку В.ТРЕТЕЦЬКОГО, депутати демонструють антидержавну позицію, стали на шлях порушення Конституції та законів України, і він заявляє, що як заступник голови облдержадміністрації і як  громадянин, не може бути байдужим до того, що останнім часом відбувається в області.

“На моє глибоке переконання обласна державна адміністрація зобов`язана невідкладно відреагувати на незаконні та цинічні дії більшості депутатів обласної ради, які демонструють антидержавну позицію, стали на шлях порушення Конституції та законів України”, - йдеться у зверненні В.ТРЕТЕЦЬКОГО до губернатора.

Відео дня

Він вважає за необхідне “вимагати від керівництва обласної ради вибачення перед посадовими особами облдержадміністрації та харківською громадою за відверте нехтування окремими депутатами етичними нормами поведінки, образи та спекуляції”. На думку В.ТРЕТЕЦЬКОГО, “події 3 червня підкреслюють необхідність звернення до Генеральної прокуратури з пропозицією порушити кримінальну справу проти тих депутатів обласної ради, в діях яких містяться ознаки злочину”.

У зв’язку “з необхідністю захисту національних інтересів, забезпечення цілісності території України” В.ТРЕТЕЦЬКИЙ вважає доцільним “звернутися до Генеральної прокуратури з ініціативою внесення подання Верховній Раді України щодо надання згоди на притягнення до відповідальності Євгена КУШНАРЬОВА та інших сепаратистів, Дмитра СВЯТАША, інших народних депутатів України, представників Партії регіонів”, які, на його погляд, “перешкоджали здійсненню волевиявлення депутатам обласної ради, виконанню професійних обов`язків представникам засобів масової інформації, повноважень народним депутатом України Валерієм КАМЧАТНИМ”.

“Беручи до уваги те, що Харківською обласною радою допускаються системні порушення Конституції та законів України доцільно ініціювати звернення до Верховної Ради України щодо розпуску обласної ради”, - заявляє В.ТРЕТЕЦЬКИЙ.

Він також вимагає “належної оцінки діяльність окремих посадових осіб Харківської міської ради, педагогічного університету ім. Г Сковороди, які за словами заявників, чинили тиск на вчителів, лікарів і студентів, примушували їх брати участь в акціях протестів проти голови обласної державної адміністрації”.

В.ТРЕТЕЦЬКИЙ вважає, що “своєчасно вжиті передбачені законом заходи дозволяють забезпечити законність на території області”.

Як повідомляв УНІАН, на сесії Харківської облради 3 червня депутати більшістю голосів висловили недовіру голові облдержадміністрації А.АВАКОВУ. Під час голосування у приміщенні облради подекуди сталися сутички між народними депутатами. Представники фракція блоку “Наша Україна” заявили, що була порушена таємниця голосування, а депутати фракції Партії регіонів, на їхню думку, були незаконно зібрані у малій залі, і бюлетені для голосування їм видавали способом примусу, під розписку. Сам А.АВАКОВ заявив, що не визнає результатів голосування, і за його поданням у вівторок Київський суд Харкова призупинив дію рішення облради про недовіру до губернатора.

Сьогодні Центр громадський зв’язків Управління МВС України в Харківській області розповсюдив офіційне повідомлення про те, що фотокореспондент харківського Інтернет - видання Андрій АВДОШИН просить правоохоронні органи вжити заходів у зв’язку з нападом на нього народного депутата України від Партії регіонів Дмитра ШЕНЦЕВА. Заява журналіста направлена до прокуратури Київського району м. Харкова.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківського обласного відділення Партії регіонів, офіційних коментарів щодо зазначених подів у їхній парторганізації на цей час немає.

Водночас у вівторок губернатор А.АВАКОВ заявив, що не виключає, що парламент може розглянути питання про розпуск Харківської облради. За його словами, згідно зі статтею 78 закону про місцеве самоврядування Верховна Рада може розпустити обласну раду за неодноразове порушення Конституції і законів України.

А.АВАКОВ наголосив, що усі заклики до місцевих депутатів не порушувати законодавство України і працювати в межах своїх повноважень не знаходять відгуку серед депутатів. “Впродовж двох сесій облрада ухвалює рішення, які йдуть урозріз законодавчому полю України. І я не виключаю, що питання про розпуск обласної ради буде внесено до порядку денного засідання Верховної Ради”, - заявив А.АВАКОВ.

Як повідомляв УНІАН, на своєму першому засіданні облрада 5-го скликання 28 квітня прийняла, зокрема, ухвалу про створення посад шести заступників голови облради та зміни у структурі секретаріату. Прокурор області Василь СИНЧУК визнав ці рішення незаконними і запропонував депутатам скасувати його. Друга сесія облради 3 червня відхилила протест прокурора.

3 червня Харківська облрада надала російській мові статус регіональної в області.