Депутати Харківської обласної ради на другій сесії п’ятого скликання у суботу, 3 червня, висловили недовіру голові Харківської облдержадміністрації Арсену АВАКОВУ.

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 108 депутатів, проти – 1. Двоє членів Лічильної комісії відмовилися ставити свої підписи під протоколом голосування. За висновком юристів, Президент України зобов’язаний підписати відставку А.АВАКОВА, оскільки за законом, досить набрати дві третини голосів.

За списком у Харківській облраді 150 депутатів, у таємному голосуванні взяли участь 109

Відео дня

Рішення про відставку чинного губернатора було прийнято після того, як сесія заслухала звіт А.АВАКОВА про виконання соціально-економічного та культурного розвитку Харківської області, обласного бюджету та здійснення повноважень за період з 2005 р. і 1 квартал 2006 р.

В той час як А.АВАКОВ повідомив про позитивні показники і тенденції в головних сферах життєдіяльності області, які виводять її на передові позиції в Україні, у доповіді робочої групи пролунало те, що Харківщина має значне погіршення в соціально-економічному розвитку за останні роки.

Більшість депутатів вважає, що керівництво області припустилось значних прорахунків і не забезпечило збалансованого соціально-економічного розвитку Харківської області.

Депутати визнали роботу державної адміністрації незадовільною.

Коментуючи обговорення, депутат Верховної Ради України, екс-губернатор Євген КУШНАРЬОВ сказав журналістам, що область не має кваліфікованого керівництва і Президент зобов’язаний звільнити А.АВАКОВА незалежно від голосування. Є.КУШНАРЬОВ вірить, що «Президент зрозуміє і прийме правильне кадрове рішення», а Партія регіонів може запропонувати свої кандидатуру на посаду губернатора.

Водночас, в окремих виступах з трибуни сесії пролунали заяви, що обговорення звіту А.АВАКОВА і голосування за його відставку в Харківській облраді фактично набуло характеру “політичного реваншу”.

Ще до завершення підрахунку голосів депутат облради, заступник губернатора Ярослав ЮЩЕНКО заявив, що в ході голосування наявні порушення, і його результати, як він висловився “будуть сфальсифіковані». У свою чергу, голова лічильної комісії Володимир ЗОРЧЕНКО закликав не надавати цьому значення і назвав порушення такими, що не вплинули на результати голосування.