Тендерна палата заявляє про фальсифікацію ініціативною групою підписів під відкритим листом Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ про кризовий стан справ у сфері державних закупівель.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив заступник керівника департаменту контролю Тендерної палати Микола ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

Зокрема, за його словами, під листом, замість заявлених 308 осіб, фактично підписалися 260.

Відео дня

М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ зазначив, що серед тих, що підписалися, більшість складають представники Мінекономіки, регіональних управлінь економіки при обладміністраціях, працівники редакції «Вісника державних закупівель». При цьому, підкреслює М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ, під відкритим листом є підписи представників Мінекономіки, щодо яких ведеться службове розслідування за фактами зловживання службовим становищем у сфері держзакупівель.

«БОНДАР (начальник відділу контролю у сфері державних закупівель Мінекономіки – УНІАН), НЄЖНОВА (директор Департаменту координації держзакупівель при Мінекономіки – УНІАН), ЯРЕМЕНКО (заступник начальника відділу контролю у сфері державних закупівель Мінекономіки – УНІАН), МЮЛЛЕР (начальник відділу експертизи процедур держзакупівель Мінекономіки – УНІАН), тобто, всі ці люди, проти яких ведеться службове розслідування, проти яких порушено кримінальні справи, не мають навіть морального права виступати за зміни (закону про держзакупівлі – УНІАН)», – сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні ініціативна група на чолі з членом ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабміні почала збір підписів під Відкритим листом Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ про кризовий стан справ у сфері державних закупівель, у якому висувалася вимога скасувати нову редакцію закону про держзакупівлі.

Довідка УНІАН. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» та інших законодавчих актів України» ВР України прийняла 15 грудня 2005 року. Цим законом, зокрема, вводиться принцип громадського контролю за держзакупівлями, уточнюються окремі процедурні питання, що стосуються порядку розкриття тендерних пропозицій.

У січні 2006 року Президент України ветував цей закон. На думку Президента, ряд його положень не відповідає Конституції України, Бюджетному кодексу України, законам України «Про Антимонопольний комітет України» і «Про Рахункову палату».

21 лютого Верховна Рада подолала президентське вето на Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» - «за» проголосували 314 народних депутатів із 404, зареєстрованих у залі

10 березня В.ЮЩЕНКО його підписав.

У той же час, у зв`язку з набуттям чинності змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти Міністерство економіки України прогнозує погіршення макроекономічних показників, навіть розвиток інфляційних процесів. Мінекономіки вважає, що зміни законодавства про держзакупівлі можуть привести до дестабілізації роботи державних суб`єктів господарювання.

21 квітня віце-президент Тендерної палати Антон ЯЦЕНКО заявив, що критика нової редакції закону про держзакупівлі пов`язана з небажанням чиновників відмовлятися від практики «відкотів». За його словами, новий закон значно посилив проведення тендерних процедур щодо закупівлі товарів і послуг державними підприємствами, чим унеможливив можливість зловживань з вибору постачальників.