Громадські організації батьків дітей-інвалідів заявляють про байдужість до їхніх проблем всіх політичних сил – переможців цьогорічних виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила сьогодні виконавчий директор Коаліції захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю Раїса КРАВЧЕНКО на круглому столі в УНІАН, який проводився Міжнародним фондом “Відродження” на тему: "Права дітей з особливими потребами в Україні", присвячений Дню захисту дітей.

“Партії-переможці, які сьогодні прийшли до парламенту, абсолютно байдужі і абсолютно неготові до діалогу з нами”, - сказала Р.КРАВЧЕНКО.

Відео дня

Вона повідомила, що Всеукраїнська громадська організація “Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю” - це мережа організацій батьків, в яких діти є інвалідами, діти з особливими потребами внаслідок розумової відсталості. Загалом вона об’єднує 60 організацій по всій Україні, це близько 20 тис. батьків.

Р.КРАВЧЕНКО, подякувавши за співпрацю та підтримку представників міністерств, зокрема, соціальної політики, охорони здоров’я, освіти і науки, зазначила, що все одно це є лише перші кроки у співпраці з мережею батьків. А на сьогодні батьки, як і раніше, залишаються перед серйозною і болючою дилемою – або мати кваліфіковану допомогу, зокрема соціальну, педагогічну у стаціонарному закладі інтернатного типу, або тримати дитину вдома без фахової допомоги.

За її інформацією, працююча мама дитини з особливими потребами отримує на дитину від держави 251 грн., на які треба придбати і ліки, і одяг. Непрацююча мама (типово, що сім’я, в якій виховується дитина з особливими потребами, без батька), яка має доглядати за своєю дитиною 24 години на добу, до 6 років отримує від держави 456 грн, за дитиною у віці від 6 до 18 років – 514 грн. “І на ці кошти вони – мама і дитина виживають”, - підкреслила Р.КРАВЧЕНКО.

Вона повідомила, що її організація запрошувала представників партій, які ввійшли до нового парламенту, на зустріч з керівниками та представниками близько 50-ти недержавних організацій, що займаються проблемами сімей з дітьми-інвалідами, але жодна політична сила не відгукнулась.

“Партії-переможці проігнорували. Або вони не мають свого адміністративного ресурсу, щоб зустрітись з мамами дітей-інвалідів, які представляли 20 тис. дітей-інвалідів, або ми їм абсолютно байдужі. Ми сьогодні маємо напрацювати свою внутрішню політику, як нам спілкуватися з партіями, і одна з ідей така, що, напевно, нам доцільно ігнорувати ці вибори взагалі”, - підкреслила керівник коаліції.

Довідка УНІАН. В 2004 році в Україні налічувалось 135 тис. 773 дитини з особливими потребами. Відсоток дітей з особливими потребами, які розміщені в інтернатах, становить більше 50%, тоді як в більшості країн ЄС – 3%. Діти діляться на категорії, і згідно з деякими з них, діти-інваліди позбавляються права вибору на форму навчання і списуються на утримання в інтернатах. Таким чином створюється штучна ізоляція, що призводить до зниження соціальної компетентності цих дітей, їх дезадаптації. На противагу цьому зараз в нашій державі впроваджується нова форма навчання дітей з особливими потребами – інклюзивна освіта, але ця форма поки не визначена нормативним полем України. Зараз у нас функціонує всього 27 освітніх закладів, де створені умови для інклюзивної освіти.