Українсько-Американська підводна археологічна експедиція “Чорноморська експедиція-2006” виявила майже 500 підводних об’єктів культурної спадщини України, які потребують подальшого дослідження.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН організатори експедиції - заступник директора Інституту Археології НАНУ Денис КОЗАК та директор Державного підприємства „Департамент підводної спадщини України” Сергій ВОРОНОВ.

Вони повідомили, що експедиція проводилась з метою фотокінофіксації пам’яток історії. “Бо, перш ніж охороняти, треба знати, що охороняти”, - підкреслив Д.КОЗАК. На жаль, зазначив він, держава на сьогодні не знає, що вона має охороняти, оскільки більшість пам’яток історії та культурної спадщини на сьогодні не зафіксовані, не складена їх паспортизація. “Тобто, по суті, вони є, але їх немає. Вони є для науковців, але їх немає для держави в більшій частині”, - сказав Д.КОЗАК.

Відео дня

Проводилась експедиція українськими археологами з використанням пошукового та дослідницького обладнання Інституту археології і океанографії США. Участь в дослідженні чорноморського дна взяв також відмий американський дослідник і вчений доктор Роберт БАЛЛАРД, який відомий, зокрема, тим, що виявив місце затоплення “Титаніка”. “Володіючи надзвичайно досконалою технікою, він запропонував нам зробити певні дослідження, які б дали змогу нам виявити все те, що знаходиться в акваторії українського Чорного моря. Ми пішли на це співробітництво. Воно в основному робилося за фінансової підтримки американської сторони”, - повідомив Д.КОЗАК.

Тривала експедиція два тижні і закінчилася 23 травня цього року. “Вона дала змогу отримати феноменальні результати, які далеко виходять за межі того, що ми очікували”, - наголосив він.

За інформацією директора Інституту археології, дослідження проводилось шляхом скануванням глибини моря аж до майже 2 тис. метрів. Він зазначив, що метод сканування дозволяє вивчити досконально предмети, не руйнуючи їх, що є дуже важливим при дослідженнях. Цей метод також дає можливість долучитися до вивчення пам’ятки не тільки археологам, але й біологам, антропологам, історикам та іншим вченим, які, сидячи за моніторами комп’ютерів, отримують необхідну їм інформацію з морського дня через супутник.

Начальник експедиції С.ВОРОНОВ повідомив, що в ході експедиції було досліджено Чорне море від мису Херсонес до мису Меганом.

“Тобто, практично створено підводну археологічну карту України південного узбережжя Криму. За період дослідження виявлено 494 об’єкти, які можуть бути об’єктами підводної спадщини України. З них 141 об’єкт ідентифіковано як залишки плавзасобів від античних часів до Другої Світової війни”, - поінформував він. В ході проведеної роботи були зафіксовані точні координати виявлених об’єктів та з допомогою керованого підводного телеробота проведено паспортизацію цих об’єктів.

Значним відкриттям цієї експедиції, за словами С.ВОРОНОВА, є залишки візантійського судна 9-10 століття з вантажем близько 200 амфор, який знайдено на глибині понад 1 тис. метрів.

Крім цього, було проведено паспортизацію пасажирського пароплава “Ленін”, який затонув у 1941 році, і є однією з найбільших підводних братських могил Чорного моря (при евакуації цивільного населення з Одеси пароплав, на борту якого було від 2 до 4 тис. пасажирів, зіткнувся з мінною загорожею). Серед об’єктів, які вдалося паспортизувати, також броненосець Російської імперії “Катерина ІІ”, есмінець “Дзержинський”, який затонув у 1942 р, військовий літак ІІ Світової війни та військовий гелікоптер Чорноморського флоту СРСР.

“Шокувало те, наскільки мало ми знаємо. Тому що більшість об’єктів, які виявлені під час цієї експедиції, вони взагалі в нас ніде не числились, не було архівних матеріалів, що таке може бути на дні”, - наголосив С.ВОРОНОВ. Серед них він назвав Броненосець “Катерина ІІ”, інформацію щодо якого було отримано лише в архівних фондах Німеччини.

В ході експедиції перевірено архівні координати 112 об’єктів, які є на держаному обліку, але, як зазначив дослідник, виявилось, що з цих 112 об’єктів на місці виявлено лише 3. “Тобто ті архівні координати, які є офіційними, які нам надаються державними архівами як України, так і Російської Федерації, практично на 90% не відповідають дійсності. Часто-густо це дуже сумнівна інформація”, - сказав С.ВОРОНОВ.

Він також повідомив, що Р.БАЛЛАРД був шокований наявністю такої кількості пам’яток на дні Чорного моря. “В нього є з чим порівнювати. Він працював на турецькому узбережжі, болгарському. За 6 років роботи на турецькому узбережжі виявлено лише 4 більш-менш цікавих пам’яток. А тут 494!”, - наголосив директор департаменту.

“Ми вважаємо, що Чорне море – це найбільший підводний музей, і ми ці двері лише трішечки відкрили. І тепер думаємо, як поетапно досліджувати те, що ми виявили. Практично це роботи на 100 років вперед. Кожен об’єкт потребує окремої експедиції, окремого дослідження. Це можуть бути сенсаційні знахідки”, - повідомив С.ВОРОНОВ.

За словами Д.КОЗАКА, тепер буде створено державний атлас об’єктів підводної культурної спадщини Чорного моря, і для цього вже оформлені всі необхідні документи на рівні держави. Нову експедицію вчені планують здійснити наступного року до виявленого торгового судна античних часів.

Д.КОЗАК також повідомив, що, за неофіційною інформацією, американська сторона витратила на експедицію 2,5 млн. доларів, лише експлуатація пошукового обладнання за добу становить 40 тис. доларів. Українська ж сторона коштів на дослідження не надавала.