11 керівників районних державних адміністрацій Рівненської області заявляють про тиск з боку голови Рівненської обласної державної адміністрації Віктора МАТЧУКА.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами учасників прес-конференції, 23 травня о 9.00 під час першої зустрічі з головами райадміністрацій Рівненської області В.МАТЧУК запропонував їм написати заяви про звільнення «за згодою сторін, мотивуючи це тим, що начебто отримав відповідну згоду від прем’єр-міністра України Юрія ЄХАНУРОВА. При цьому термін написання заяв про звільнення позначався «до кінця робочого дня».

Відео дня

Водночас, у випадку відмови від такого кроку В.МАТЧУК повідомив присутнім, що «вони все одно будуть звільнені, ми в кожного все одно щось накопаємо», - стверджують керівники РДА.

Учасники прес-конференції зазначили, що через таку позицію новопризначеного керівника області вони дійшли висновку, що Ю.ЄХАНУРОВ робить «карт-бланш» з метою забезпечити заміну керівників, що негативно вплине на стан справ в районах області.

На переконання учасників прес-конференції, такі дії В.МАТЧУКА не можуть бути не узгоджені з кимсь із високопосадовців для того, щоб певні люди, які замість них отримають посади голів РДА, вирішували певні питання на чиюсь користь.

За словами одного із учасників прес-конференції, такі кадрові перестановки є свідченням «засилля хабарництва та казнокрадства».

В той же час присутній на прес-конференції колишній народний депутат Іван ЗАЄЦЬ коментуючи події, що відбуваються в органах державної влади на Рівненщині, зазначив: «В регіонах сьогодні відбувається процес захоплення влади політичними структурами, що прийшли до влади». При цьому він не виключив, що це може бути здійснено для спроби на майбутнє позбавити впливу Президента України Віктора ЮЩЕНКА на регіони.

Також глави райдержадміністрацій вважають, що звільнення губернатора Рівненської області Василя ЧЕРВОНІЯ було безпідставним та у листі до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, а також у листі до прем’єр-міністра України Ю.ЄХАНУРОВА, просять відновити В.ЧЕРВОНІЯ на посаді.

Крім того, відповідаючи на питання журналістів, чи не був одним з приводів звільнення В.ЧЕРВОНІЯ з посади губернатора Рівненщини скандал, пов’язаний з використанням ним автомобіля «Фольксваген-Фаетон», керівник однієї з райдержадміністрації Рівненської області відповів, висловивши спільну думку своїх колег, що цей скандал є «простою і примітивною провокацією». При цьому він висловив переконання, що у цьому інциденті без участі нині діючого міністра внутрішніх справ України Юрія ЛУЦЕНКА не обійшлося. (Ю.ЛУЦЕНКО є уродженцем Рівненщини і деякий час тому в ЗМІ висловлював думку, що надання автомобіля «Фольксваген-Фаетон» в службове користування губернатору Рівненської області В.ЧЕРВОНІЮ було незаконним - УНІАН).

Як повідомляв УНІАН, 18 травня Президент України В.ЮЩЕНКО своїм указом звільнив з посади голови Рівненської обласної державної адміністрації В.ЧЕРВОНІЯ. Іншим указом Президент призначив В.МАТЧУКА головою Рівненської обласної державної адміністрації.

23 травня 11 голів районних державних адміністрацій Рівненської області звернулися з відкритим листом до Президента України В.ЮЩЕНКА, у якому просили захистити їх від дій нового голови облдержадміністрації В.МАТЧУКА, який запропонував їм написати до кінця робочого дня заяви про звільнення за згодою сторін.

Голови райдержадміністрацій, які підписали листа до Президента, є членами Української народної партії, обласну організацію якої до свого призначення на посаду голови ОДА у лютому 2005 року очолював В.ЧЕРВОНІЙ.

У розмові з кореспондентом УНІАН голова ОДА В.МАТЧУК повідомив, що запропонував написати заяви усім без винятку головам райдержадміністрацій для того, що почати з ними співпрацю з “чистого аркуша”, а після відповідної співбесіди буде прийнято рішення про їх подальшу роботу на цій чи інші посаді.

В.МАТЧУК також зазначив, що частина голів райдержадміністрацій з тих, які підписали листа до Президента, залишаться на своїх посадах і що він готовий врахувати досвід державного управління усіх без винятку працівників райдержадміністрацій.

За його словами, у випадку, якщо вони відмовляться написати такі заяви, вони все одно будуть звільнені, згідно з указом Президента України, але з іншим формулюванням, яке не даватиме їм права на певну матеріальну допомогу згідно із законодавством про державну службу.