Національний банк України, продовжуючи серію “Знаки зодіаку”, вводить в обіг 22 травня 2006 року пам’ятну монету “Близнюки” номіналом 2 гривні, присвячену одному із дванадцяти сузір’їв зодіаку. Про це УНІАН повідомили у прес-службі НБУ.

Монету номіналом 2 гривні виготовлено із золота 999,9 проби, якість – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 1,24 г , діаметр – 13,92 мм, тираж – 10 000 штук. Гурт монети гладкий.

На аверсі монети розміщено круг, діагонально поділений на сектори, які символізують чотири стихії – землю, повітря, воду, вогонь; у центрі круга – стилізоване зображення сонця. Ліворуч від круга – малий Державний Герб України, праворуч – рік карбування монети 2006, позначення металу, його проби – Au 999,9 , маса – 1,24; по колу монети написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), 2 ГРИВНІ (унизу), а також логотип Монетного двору Національного банку України.

Відео дня

На реверсі монети розміщене стилізоване зображення Близнюків в оточенні зірок, над яким – символ знака зодіаку.

Художники – Володимир ТАРАН, Олександр ХАРУК, Сергій ХАРУК. Скульптори – Володимир ДЕМ’ЯНЕНКО, Святослав ІВАНЕНКО.

Пам’ятна монета номіналом 2 гривні є дійсним платіжним засобом України і обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Крім того, НБУ 22 травня ввів у обіг срібну пам’ятну монету “Близнюки” номіналом 5 грн.