Початок роботи місцевих рад показав, що пропорційна система місцевих виборів не призвела до політичної структуризації на низовому рівні, а розбудова партійних осередків часто була штучною, до виборчих списків потрапляли люди, які не розділяють ідеологію партій, від яких вони балотувалися.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Комітету виборців України Ігор ПОПОВ.

За його словами, протягом квітня-травня 2006 року КВУ здійснював моніторинг початку роботи місцевих рад в Україні. Моніторинг здійснювався активістами обласних відділень Комітету виборців України у всіх областях, АР Крим, містах Київ та Севастополь. Предметом моніторингу стала діяльність обласних рад, міських рад обласних центрів, міст обласного підпорядкування та окремих районних рад.

Відео дня

За словами І.ПОПОВА, політична реформа значно збільшила повноваження місцевих рад, їх вплив на кадрову та бюджетну політику, відтак спостерігалась жорстока боротьба під час виборів керівництва місцевих рад.

В окремих випадках перші сесії проводилися без присутності представників ЗМІ, із зривами засідань, супроводжувалась фізичними конфліктами, блокуванням трибуни та судовими позовами. КВУ має неофіційну інформацію про факти підкупу депутатів місцевих рад або тиску на них з боку посадових осіб виконавчої влади, представників правоохоронних органів з метою впливу на їх голосування під час виборів керівництва рад.

Крім того І.ПОПОВ зауважив, що у керівництві місцевих рад утворювалися ситуативні коаліції, які часто не відповідали задекларованим центральним партійним керівництвом заявам. Хоча в переважній більшості рад спостерігалася коаліція партій НСНУ-БЮТ-СПУ, з одного боку, та об’єднання голосів ПР з КПУ, блоком Литвина, Блоком Вітренко та іншими невеликими фракціями, в деяких випадках БЮТ або НСНУ голосувала спільно з Партією Регіонів всупереч рішенню центральних партійних органів.

Водночас він зауважив, що В окремих випадках спостерігалося свідоме затягування з початком роботи місцевих рад, метою якого було недопущення обрання до керівництва цих рад представників тих чи інших політичних сил. КВУ кваліфікує факти саботажу роботи місцевих рад з боку голів територіальних виборчих комісій, міських голів та окремих депутатів, як бездіяльність посадових осіб, за що передбачається відповідальність.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів І.ПОПОВ сказав, що Партія регіонів в окремих областях має достатньо потужний потенціал і у нині діючої влади є два виходи – або «дружити» з Партією регіонів, або «переграти її на їхньому полі». Втім, зауважив І.ПОПОВ, як і нинішній, так і колишній владі практично не вдавалося цього зробити.

Водночас, відповідаючи на запитання щодо продовження терміну для київського мера Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО обійняти посаду народного депутата, відмовившись від крісла міського голови, І.ПОПОВ сказав, що «судів в Україні (після виборів як до ВР так і до місцевих рад – УНІАН) іде багато, але щодо Київського міського голови я б назвав це рішення дивним».