Прокурор Харкова Володимир СУХОДУБОВ опротестував рішення Харківської міської ради про надання російській мові в місті статусу регіональної.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі прокуратури Харківської області, протест на рішення Харківської міськради №43/06 від 6 березня 2006 р. “Про російську мову в м. Харкові” направлено на ім’я Харківського міського голови Михайла ДОБКІНА.

Прокурор повідомляє мера, що це рішення міської ради не відповідає Конституції та законам України, у зв’язку з чим підлягає скасуванню. У протесті, зокрема, зазначається, що згідно з Конституцією України українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, і порядок застосування мов визначається виключно законами України.

Відео дня

Згідно з Законом “Про мови в Українській РСР”, наголошує прокурор, мови національних меншин, у тому числі і російська мова, можуть використовуватися поряд з українською мовою в роботі міської ради лише в тих містах, де громадяни інших національностей становлять більшість. За даними ж Всеукраїнського перепису 2001 р., зазначається у протесті прокурора, більшість харків’ян є української національності. Крім того, наголошує прокурор, Європейська хартія регіональних мов або мов меншин, до якої апелює Харківська міська рада, не оперує таки поняттями, як “мови національних меншин”, і порядок запровадження заходів, передбачених Хартією та межі їх застосування, не встановлені.

Прокурор Харкова пропонує скасувати рішення Харківської міськради №43/06 у повному обсязі і повідомити йому про розгляд протесту у встановлений законом 10-денний термін.

Як повідомляв УНІАН, Харківська обласна рада на першій сесії нового, V скликання, 28 квітня за пропозицією Партії регіонів вирішила також розглянути питання про надання російській мові статусу регіональної в Харківській області.

25 і 26 квітня Луганська обласна рада та Севастопольська міськрада відповідно прийняли рішення про надання російській мові статусу регіональної, відповідно, в області та місті.

Прокурори Луганської області та Севастополя опротестували рішення про надання російській мові статусу регіональної.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО дав доручення Міністерству юстиції України і Генеральній прокуратурі вивчити питання про відповідність законодавству рішень ряду місцевих рад про надання російській мові статусу регіональної.

10 травня прес-служба Міністерства юстиції оприлюднила юридичний висновок Мін’юсту, відповідно до якого рішення місцевих органів самоврядування про надання російській мові статусу регіональної суперечать Конституції та законам України.