В понеділок 15 травня о 12.00 в приміщенні УНІАН відбудеться прес-конференція Ольги Мелень, українського еколога-юриста, що повернулась з Сан-Франциско після нещодавнього отримання Екологічної Премії Голдмана. Найбільшу в світі екологічну премію було вручено пані Мелень і ще п’яти лауреатам від різних частин світу 24 квітня 2006 року. Переможців привітав губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценегер.

Принципова позиція та професійна робота молодого юриста зі Львова привели до перемоги у судовому процесі проти уряду України щодо знищення унікального біосферного заповіднику ЮНЕСКО. За це українка Ольга Мелень стала єдиним від Європи цьогорічним лауреатом найбільшої в світі екологічної премії – премії Голдмана та першою українкою в списку лауреатів цієї престижної нагороди за 17 років її існування.

Теми прес-конференції:

Відео дня

1. Проблеми і загрози побудови каналу Дунай-Чорне море

2. Роль організації «Екологія Право Людина» у судовому процесі проти будівництва каналу

3. Екологічна Премія Голдмана вперше в Україні. Зміст і значення. Презентація нагороди.

4. Представлення альтернативних проектів будівництва каналу

Загроза водно-болотному угіддю міжнародного значення

Ольга Мелень, 26, адвокат, використала правові інструменти для зупинення будівництва великого судноплавного каналу, який повинен був пройти через серце дельти Дунаю, одної з найцінніших водно-болотних угідь у світі. За цю роботу Ольга зазнала переслідувань з боку уряду режиму Леоніда Кучми.

Дельта Дунаю, що знаходиться біля берегів Чорного моря, утворює лабіринт озер та проток, що покривають більш ніж 1 мільйон акрів території Румунії та України. Дельта Дунаю вважається найбільшою у світі територією, покритою очеретом та відрізняється багатством біорізноманіття. Дунайська дельта була оголошена Водно-болотним угіддям міжнародного значення в рамках Рамсарської Конвенції, а також включена до Переліку світової спадщини та до всесвітньої мережі біосферних заповідників ЮНЕСКО.

У 2004 році без інформування громадськості та з порушенням міжнародного та національного екологічного законодавства український уряд розпочав поглиблення та  укріплення вузьких та мілких частин русла річки з метою будівництва 106-мильного каналу, який дозволив би прямий прохід великих суден з річки Дунай у Чорне море та в зворотному напрямку.

Організація, де працювала Ольга Мелень, Екологія-Право-Людина (ЕПЛ) дізналась про цей проект та відразу подала судовий позов з метою зупинення будівництва. Незважаючи на відсутність значного досвіду ведення судових справ, Ольга зайняла лідируючу роль у веденні справи. 

“Юристом-екологом я стала випадково,” – каже вона, дивлячись у минуле.

Рішучість наперекір корупції

У своїй першій в житті судовій справі Ольга Мелень протистояла команді юристів з уряду, що прагнули забрати протоки та внутрішні водойми Дунаю у Дунайського біосферного заповідника. Протягом кількох наступних років міністри та юристи уряду використовували тактику залякувань щодо Ольги та її клієнтів. Ольга була публічно звинувачена у тому, що вона зрадниця та румунська шпигунка. Не зупиняючись, Ольга розширила стратегію. Знаючи про існуючі зобов’язання України в рамках міжнародних конвенцій, ЕПЛ подало скарги щодо порушення Оргуської та Еспо конвенцій, щоб примусити уряд України пояснити свої плани щодо будівництва каналу у той час, коли держава прагнула вступу до Європейського Союзу. У своїй першій значній перемозі Ольга Мелень довела неадекватність оцінки впливу на навколишнє середовище будівництва каналу, що була затверджена Міністром екології. Суддя в своєму рішенні визнав, що будівництво каналу відбувалося з порушенням норм екологічного законодавства і може завдати незворотну шкоду біорізноманіттю Дунайської дельти.

“Я була оптимістично налаштована щодо наших шансів на перемогу і ніколи не думала про поразку,” каже Ольга Мелень. “Я повторювала фразу: ‘Немає нічого неможливого.’”

Незважаючи на міжнародний тиск, український уряд на чолі з колишнім президентом Леонідом Кучмою відмовився зупинити перший етап будівництва каналу, стверджуючи, що продовження будівництва було необхідним для підняття місцевої економіки. Перша фаза будівництва на сьогодні вже закінчена.

Але голосні звинувачення, висловлені Ольгою Мелень, відіграли ключову роль у підштовхуванні нового уряду, що прийшов до влади у 2005 році, до тимчасової зупинки додаткових будівельних робіт. У серпні 2005 року новий Міністр охорони навколишнього середовища не підтримав плани щодо другого етапу будівництва каналу.

 

Проте, Дунайська дельта все ще під загрозою. Не зважаючи на рішення суду, всупереч міжнародним екологічним конвенціям та з нанесенням шкоди унікальному водно-болотному угіддю під захистом ЮНЕСКО, будівництво українським урядом каналу Дунай-Чорне море цілковито не припинене і досі... Ольга Мелень та її колеги мають намір використати всі можливі правові засоби для продовження захисту найбільш цінних ділянок біосферного заповідника.

Після отримання нагороди Ольга Мелень з іншими переможцями проїхала у прес-турне містами США. На 15 травня в Києві запланована прес-конференція за участю Ольги та експертів міжнародних екологічних організацій.

###

Цитата отримувача нагороди:

Ім’я: Ольга Мелень

“Моя ціль як юриста, що захищає громадські екологічні інтереси, полягає в тому, щоб домагатися встановлення верховенства права з метою збереження довкілля для теперішнього і майбутнього поколінь. Наша вразлива  матір Земля дуже потребує захисників-юристів”

Про екологічну премію Голдмана

Премію Голдмана щороку отримують лише шість особистостей в світі - по одному від Північної Америки, Африки, Азії, Південної Америки, Європи, островів та островних держав.

Екологічна премія Голдмана дозволяє особистостям продовжувати здобувати екологічні перемоги, не дивлячись на нерівність шансів, та надихати звичайних людей на надзвичайні вчинки заради порятунку світу. Екологічна премія Голдмана була започаткована у 1990 році громадським  лідером та філантропом Річардом Голдманом та його дружиною Родою Голдман.

Переможці Екологічної премії Голдмана відбираються міжнародним журі із списку осіб, конфіденційно номінованих світовою мережею екологічних організацій та особистостей. Переможці беруть участь у десятиденному турі містами Сан-Франциско та Вашингтон для вручення нагороди, презентацій, прес-конференцій, зустрічей з лідерами у сфері політики, фінансів та охорони довкілля.

______________________________________________________________________________

За додатковою інформацією, фотографіями, відеоматеріалами на betacam, а також з питань інтерв’ю з Ольгою Мелень звертайтесь:

Анна Патентна

Представник зі зв’язків з громадськістю Екологічної Премії Голдмана в Україні

Tel.mob: 8 067 674 06 26

e-mail: annapatentna@yahoo.com