Прокуратура Харкова не опротестовуватиме рішення Харківської міської ради про надання російській мові у місті статусу регіональної.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі обласної організації Народного руху України, така відповідь надійшла керівнику цієї організації Анатолію СЕМЕНЧЕНКУ на його заяву до прокурора міста з вимогою зробити припис Харківській міськраді щодо скасування нею антиконституційного і протизаконного, як вважає член НРУ, рішення про надання російській мові статусу регіональної у Харкові.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня 2006 р. Харківська міськрада ухвалила рішення, яким визнала російську мову в Харкові регіональною та встановила використання російської мови як робочої мови у своїй роботі, в офіційних документах, повідомленнях тощо.

Відео дня

Прес-служба ХОО НРУ повідомляє, що у відповіді, яка надійшла від Харківської міської прокуратури за підписом першого заступника прокурора міста С.ЗАДИХАЙЛА, зокрема, зазначається, що “прийняте рішення Харківською міськрадою про регіональність російської мови у Харкові відповідає Конституції України, рішенню Конституційного Суду від 14.12.99, Закону Української РСР “Про мови в Українській РСР”, законам України “Про освіту”, “Про звернення громадян”, закону України “Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин”. Тому підстав для опротестування рішення Харківської міської ради, говориться у листі С.ЗАДИХАЙЛА, не вбачається.”

Відповідь прокуратури, на думку А.СЕМЕНЧЕНКА, є “елементарною відпискою на догоду Харківській міській раді та всупереч чинному законодавству України, в частині, що стосується застосування мов в Україні”. Відповідь, надана С.ЗАДИХАЙЛОМ, “з юридичної точки зору не витримує ніякої критики, хоча б тільки з огляду на ч.4 ст.92 Конституції України, де говориться про те, що порядок застосування мов регулюється виключно законами України (а не рішеннями місцевих рад, у тому числі і Харківської міської). Така відповідь лише засвідчує або певну заангажованість першого заступника прокурора м.Харкова С.ЗАДИХАЙЛА, або його повну некомпетентність, що мало б стати предметом з’ясування Генеральною прокуратурою України на відповідність С.ЗАДИХАЙЛА займаній посаді”, - вважає А.СЕМЕНЧЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, перша сесія Харківської обласної ради нового, V скликання, яка відбулася 28 квітня, за пропозицією Партії регіонів, внесла на розгляд наступної сесії питання про надання російській мові статусу регіональної в Харківській області.

У середу, 10 травня, прес-служба Міністерства юстиції України оприлюднила юридичний висновок Мін’юсту, відповідно до якого рішення місцевих органів самоврядування про надання російській мові статусу регіональної суперечать Конституції та законам України.