Заборону на проведення проби Манту Міністерство охорони здоров`я України може зняти до 1 липня.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської обласної державної адміністрації, про це сказав головний санітарний лікар України Сергій БЕРЕЖНОВ у ході відвідання ЗАТ "Біолек", де виробляється туберкулін – препарат для проведення проби Манту.

С.БЕРЕЖНОВ зазначив, що комісія, яка перевіряла роботу підприємства, не виявила жодних порушень у технології виробництва та зберігання цього препарату.

Відео дня

За словами С.БЕРЕЖНОВА, випадки неадекватної реакції на пробу Манту у дітей в деяких регіонах України могли бути обумовлені сезонною циркуляцією вірусів гострої респіраторної інфекції. Не виключено, зазначив він, дітям зробили щеплення, коли вони вже були хворі, але очевидних проявів інфекції при цьому не спостерігалося.

Під час відвідання ЗАТ "Біолек" С.БЕРЕЖНОВ повідомив, що мораторій на проведення проб Манту, ймовірно, буде знятий до 1 липня. Головний санітарний лікар України підкреслив, що туберкулінодіагностика – дуже важлива процедура, без якої неможливо обійтися. Водночас С.БЕРЕЖНОВ заявив, що, згідно з законом, у разі відмови батьків лікарі не мають права вводити дітям туберкулін.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня ц.р. у Хмельницькій, Херсонській та Вінницькій областях були зареєстровані випадки захворювання дітей. Захворювання співпали у часі з проведенням у дітей туберкулінодіагностики. Проба Манту була зроблена 375 дітям, з яких згодом медики госпіталізували 170. Станом на 27 квітня всі діти були виписані з лікарень у задовільному стані.

У ході розслідування було встановлено, що діагностика дітей проводилася з використанням туберкуліну виробництва харківського ЗАТ "Біолек".

У зв`язку з погіршенням стану здоров`я маленьких пацієнтів, яким у той період проводили проби Манту, головний санітарний лікар України тимчасово заборонив робити ці щеплення.