Голова Виконкому - виконавчий секретар СНД Володимир Рушайло, що очолював місії спостерігачів Співдружності на виборах 26 грудня в Україні та виборах в Узбекистані, висловив сумнів у легітимності «останнього туру» президентських виборів в Україні. Про це він заявив у понеділок на прес-конференції в Ташкенті, відповідаючи на питання одного із західних кореспондентів про те, чи завжди вибори в країнах СНД визнаються місією спостерігачів Співдружності легітимними, передає `prUa` із посиланням на ІА «Новини - Україна».

«З 18 виборів у країнах Співдружності, на яких з 2002 року працювали спостерігачі від СНД, ми вперше висловлюємо сумнів у демократичності і легітимності проведених виборів - це останній тур президентських виборів в Україні», - сказав Рушайло. На уточнююче питання того ж кореспондента про легітимність першого туру цих виборів глава місії СНД відповів: «Так, перший тур був легітимним».

Рушайло повідомив, що офіційно попередні підсумки роботи спостерігачів від СНД за підготовкою і проведенням президентських виборів в Україні будуть оголошені в понеділок у Києві представниками керівництва місії. «Там докладно викладено всі причини наших невтішних висновків», - зазначив Рушайло.

На прохання журналістів він вказав на один з найбільш недемократичних, на думку спостерігачів від СНД, моментів минулого «переголосування» – це внесення 8 грудня виправлень у закон про вибори президента України. При цьому Рушайло виказав сумнів у тім, що західним правознавцям удасться знайти прецедент подібних виправлень у виборчий закон «одноразового користування» у якійсь справді демократичній країні.

ІМІ