Українські політологи вважають, що у колишніх представників влади є шанс створити демократичну опозицію. Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень `Пента` Володимира Фесенка, перехід в опозицію буде для більшості колишніх представників влади вельми хворобливим, адже `багато з тих, хто був при владі, звикли працювати так, що влада була для них інструментом у бізнесі`.

Крім того, Володимир Фесенко упевнений, що ситуація, яка змінилася, позначиться на бізнесі нових опозиціонерів і на їх діяльності в цій опозиції. `Сильна опозиція там, де є сильна цивілізована влада`, - додав він.

На думку Володимира Фесенка, необхідно володіти не тільки демократичними способами дій щодо влади, а й прийняти демократичну, `європейську систему цінностей`. У зв`язку з цим, сказав політолог, ті сили, які зараз опинилися в опозиції, не `всі здатні прийняти демократичну систему цінностей. Хоча перші кроки в цьому напрямку вже є`. Він також вважає, що колишні представники влади, швидше за все, займуть лівоцентристську позицію.

Директор програм Школи політичної аналітики при Національній академії `Києво-Могилянська Академія` Ростислав Павленко не сумнівається, що нова опозиція буде `жорсткою, грошовою і агресивною`, проте це не буде опозиція, яка `зв`яже владу по руках і ногах`.

ІМІ