У середу, 8 грудня, Конституційний Суд України оприлюднить Рішення у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо офіційного тлумачення положень частин першої і другої статті 126 Конституції України та положень частини другої статті 13 Закону України `Про статус суддів`.

Як повідомили УНІАН у прес-службі КС, у поданні вказується на практичну необхідність в офіційній інтерпретації частин першої і другої статті 126 Конституції України та положень частини другої статті 13 Закону України `Про статус суддів` в редакції Закону України від 08.10.1999 р. `Про внесення зміни до статті 13 Закону України `Про статус суддів`.

Статус суддів України визначено Конституцією України, Законом України `Про статус суддів` від 15.12.1992 р. та Концепцією судово-правової реформи в Україні, затвердженою постановою Верховної Ради України від 28.04.1992 р., згідно з якими держава гарантує незалежність і недоторканність суддів.

Суддя як особа, що має особливий імунітет стосовно юридичної відповідальності, в тому числі кримінальної та адміністративної, не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

За попередньою редакцією частини другої статті 13 Закону України `Про статус суддів` судді не могли бути притягнені до кримінальної відповідальності і взяті під варту без згоди Верховної Ради України. Вони не могли бути піддані заходам адміністративного стягнення, що накладаються в судовому порядку, без згоди органу, який обрав суддю на посаду. Згідно з частиною другою статті 38 цього Закону, за відповідних підстав Верховна Рада України зупиняє повноваження судді, позбавляє його недоторканності і дає згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності.

Однак, згідно з новою редакцією частини другої статті 13 Закону, без згоди Верховної Ради України судді може бути пред`явлено обвинувачення, він також може бути без згоди органу, який обрав його на посаду, підданий заходам адміністративного стягнення, що накладаються в судовому порядку.

Внесені законодавцем зміни до частини другої статті 13 Закону України `Про статус суддів`, наголошується у поданні, `суперечать частині другій статті 38 цього Закону, положенням частин першої і другої статті 126 Конституції, значно звужують гарантії незалежності й недоторканності суддів та розширюють можливість стороннього впливу на них`.

Після оприлюднення Рішення відбудеться прес-конференція судді-доповідача у справі Павла ЄВГРАФОВА. Початок о 10.00.

УНІАН