Віктор Янукович заявляє, що ніякого розколу в Україні немає і не буде.

Про це він сказав сьогодні журналістам в Києві. Виступ В.Януковича в прямому ефірі транслювала ТРК `Україна`.

`Хочу звернути вашу увагу на активне використання, зокрема для тиску на країну, словосполучення `розкол України`. Ніякого розколу, слава Богу, немає і ніколи не буде. Як говориться, навіть не сподівайтеся`, - сказав В.Янукович.

За його словами, `шантаж з використанням загрози розколу дійсно має місце. Але зовсім не зі сходу. Питання про так звану автономію Південного Сходу або Новоросії – це всього лише емоційна реакція людей в Донецьку і Криму, Харкові або Одесі на реальну загрозу розколу, яка є частиною стратегії напруженості. Я можу зрозуміти таку реакцію своїх земляків, але це не відповідає моїй позиції. Насправді найбільша загроза розколу країни була саме в короткий період після 21 листопада, коли саме з цією метою були влаштовані провокації в стінах Верховної Ради, у ряді західних областей і на вулицях Києва`.

На думку В.Януковича, `розкол країни був неминучим, якби вдалося розділити за політичною ознакою силові структури. І ви добре бачили, яка сила прикладала максимальні зусилля для політизації міліції, держбезпеки і навіть армії`.

В.Янукович також сказав, що `можливе, хтось сприйняв мою позицію в ці дні як відсутність волі до перемоги. Я доведу на виборах 26 грудня, що у мене є не тільки воля, але і підтримка більшості народу України`.

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада ц.р. керівництво Луганської і Донецької областей виступило з ініціативою про створення автономної південно-східної республіки. 27 листопада Харківська облрада доручила губернатору Євгену Кушнарьову терміново розглянути питання про створення такої автономії.

28 листопада 2004 року в місті Сіверськодонецьк Луганської області відбувся з`їзд депутатів і державних службовців різних рівнів східних, південних і деяких інших областей України за участю прем`єр-міністра, кандидата в Президенти України Віктора Януковича. На цих зборах у виступах керівників державних адміністрацій, голів обласних рад Донецької, Луганської, Харківської, Одеської та інших областей, народних депутатів України звучали заклики щодо порушення суверенітету, територіальної цілісності України, її розколу і утворення окремих територіальних об`єднань. Так, з`їзд в Сіверськодонецьку прийняв резолюцію, в якій засудив дії опозиції і не виключив проведення референдуму про можливий зміни адміністративно-територіального устрою `при найгіршому кризовому варіанті розвитку подій`, `аж до проведення референдуму з питання можливої зміни адміністративно-територіального устрою України`

Також 28 листопада позачергова сесія Донецької обласної ради ухвалила рішення 5 грудня 2004 року провести референдум про внесення змін в Конституцію України про федеральний устрій в Україні і надання Донецькій області статусу самостійної республіки у складі федерації. Пізніше Донецька облрада перенесла цей референдум на січень 2005 року.

30 листопада Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України

УНІАН