Президент України Леонід Кучма зустрівся з Президентами Литовської Республіки Валдасом Адамкусом і Республіки Польща Олександром Кваснєвським.

Як повідомляє УНІАН, у ході зустрічі було обговорено питання розв`язання політичної кризи в Україні. У цьому зв`язку сторони дійшли згоди у необхідності виходити із рішень попереднього `круглого столу` щодо врегулювання ситуації, яка склалася в Україні.

На зустрічі також були присутні міністр закордонних справ Республіки Польща Влодзімеж Ці та посланник голови Ради міністрів закордонних справ ЄС Ніколас БІГМАН.

Як повідомляє УНІАН, 1 грудня 2004 р. на переговорах з участю Віктора Ющенка, Віктора Януковича, Леоніда Кучми і міжнародних посередників було прийнято спільну заяву за підсумками засідання `круглого столу` щодо врегулювання політичної кризи в Україні.

Учасники `круглого столу`, зокрема, дійшли згоди: про створення експертної групи для проведення термінового юридичного аналізу і внесення відповідних пропозицій про завершення виборів Президента України на підставі відповідного рішення Верховного Суду України; про ухвалення в пакеті з внесенням змін в Закон `Про вибори Президента України` політичної реформи з внесенням змін в Конституцію України відповідно до проекту Закону 4180 і формування на цих основах уряду України. Сторони дійшли згоди про проведення наступного засідання `круглого столу` після ухвалення відповідного рішення Верховним Судом України.

У переговорах брали участь Верховний представник ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав`єр Солана, генеральний секретар ОБСЄ Януш К, президенти Польщі Олександр Кваснєвський і Литви Валдас Адамкус, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, спікер Держдуми РФ Борис Гризлов.

3 грудня 2004 року Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України ухвалила рішення про визнання недійсними результати другого туру президентських виборів 21 листопада. Суд скасував постанову ЦВК від 24 листопада 2004 року №1264 `Про результати виборів Президента України 21 листопада 2004 року та обрання Президента України`, якою ЦВК встановлювала оголошення обраним Президентом Віктора Януковича. Суд також визнав дії ЦВК щодо встановлення результатів повторного голосування неправомірними. Суд зобов`язав ЦВК провести повторне голосування по виборах Президента України і направив до Верховної Ради України, Президента України і Генеральної прокуратури України ухвалу про порушення виборчого процесу, виявлені під час розгляду скарги представника Віктора Ющенка. Рішення ВСУ остаточне і оскарженню не підлягає.

Згідно з вердиктом Верховного Суду України переголосування другого туру виборів Президента України пройде 26 грудня. ЦВК сьогодні ухвалила відповідну постанову.

Джерело: УНІАН