Члени Комітету національного порятунку в Київській області та представники органів місцевого самоврядування Київщини мають намір звернутися до Президента України з вимогою звільнити з посади голову Київської обласної державної адміністрації Анатолія ЗАСУХУ у зв`язку з його грубим втручанням у виборчий процес та участю в сепаратистському зібранні у м. Харкові.

Про це, за підсумками спільної наради Комітету національного порятунку в Київській області з органами місцевого самоврядування Київщини, що відбулася 5 грудня, повідомив керівник Комітету національного порятунку в Київській області, голова Київської обласної організації Української народної партії, народний депутат України Євген ЖОВТЯК, повідомили УНІАН у прес-службі УНП.

Депутат повідомив, що під час обговорення політичної ситуації нарада ухвалила, серед іншого, `засудити сепаратистські прояви, яких припускаються представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, котрі взяли участь у зібраннях у Сіверськодонецьку та Харкові, де приймалися рішення, що грубо порушують Конституцію України`, а також `вимагати від Президента невідкладного виконання вимог Конституції України – підписати указ про відставку КМУ, запропонувати новий склад ЦВК` та від Верховної Ради – негайно ухвалити зміни до Закону України „Про вибори Президента України`, які унеможливили б повторення масових фальсифікацій`.

Довідка УНІАН. За даними оргкомітету, на з`їзді рад в Харкові 4 грудня були присутні делегати з 15 областей, а також із Севастополя і Києва. (3 грудня депутати місцевих рад Києва вирішили не брати участі у з`їзді рад в Харкові. Таке рішення було ухвалено вчора одноголосно 452 депутатами місцевих Рад на зборах, що відбулися в столиці. Київський міський голова, голова Асоціації міст і громад України Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО заявив: `Ми відреагували на цей заклик чергового сепаратизму. Ми прийняли рішення не брати участі, бо в Києві – в місті-герої – є своя народнодержавницька позиція`.) Всього на з`їзді були 1182 делегата, понад 500 – з Донецької і Луганської областей.

На цьому з`їзді у виступах ораторів не пролунало засудження радикальних висновків з`їзду у Сіверськодонецьку (що пройшов минулого тижня), атмосфера в залі була наповнена настроями радикалізму та конфронтації. `Я твердо переконаний, що на той час така реакція в Сіверськодонецьку була абсолютно адекватною і єдиною вірною`, - заявив Є.КУШНАРЬОВ. `А пацюки... Пацюки були завжди. Зараз вони біжать. Гадають, що на свято життя. Але пройде трохи часу, і вони почнуть вкриватися помаранчевими плямами. І почнуть жерти один одного. Доки самі себе не знищать`, - такими словами Харківський губернатор закінчив свій виступ на з`їзді.

Крім того, голова Донецької обласної ради Борис КОЛЕСНИКОВ закликав перейти до федеративного устрою України. Голова Біловодської районної ради Луганської області Михайло СОКИРКО заявив про те, що необхідно зірвати вибори на сході України, якщо Віктор ЮЩЕНКО не зніме своєї кандидатури на повторному голосуванні.

Водночас, під Оперним театром зібралися близько 20 тисяч представників опозиції, що протестували проти сепаратизму.

УНІАН