Російське агентство `РосБізнесКонсалтинг` наводить сьогодні статті двох британських газет - Daily Тelegraph і Sunday Times – з оцінкою ситуації, що склалася в Україні.
Зокрема, Daily Тelegraph пише, що `рішення Верховного Суду України про проведення в країні повторних виборів Президента загрожує інтересам місцевих олігархів. Як зазначає видання, рішення суду `серйозно вдарило` по тих бізнес-колах України, які виступали проти приходу до влади Віктора Ющенка. Серед найбільш `потерпiлих` газета виділяє голову адміністрації Президента України Віктора Медведчука, що має серйозні інтереси в нафтовому і газовому бізнесі, а також представника так званого `донецького клану` Ріната Ахметова.
Загроза у зв`язку з можливим приходом до влади В.Ющенка нависла і над власником контрольного пакета акцій київського футбольного клубу `Динамо` Григорієм Суркісом, а також над зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком.
Наприкiнцi газета зазначає, що найвдалішим збігом обставин для вищезгаданих персон було б проведення в Україні повторних виборів, на яких замість Віктора Януковича був би висунутий інший кандидат `від влади`, - передає РБК.

Тим часом, Sunday Times, `оцінююча українські події, приходить висновку, що Президент України Л.Кучма, який закiнчує своє правління, зараз намагається виторгувати в опозиції гарантії своєї безпеки. Посилаючись на джерела, наближені до Президента, газета стверджує, що Л.Кучма зараз у терміновому порядку шукає гарантій своєї недоторканності після закінчення президентського терміну. Крім того, нинішній український Президент хоче залишити за собою державну дачу, а також іншу власність. За імунітет і збереження власності Л.Кучма готовий на догоду опозиції зняти з поста прем`єр-міністра В.Януковича, а також розпустити ЦВК.
Побоювання ж нинішнього українського Президента, на думку газети, небезпiдставнi. Так, у нього достатньо багато ворогів серед опозиціонерів, які закликають судити Л.Кучму за різні злочини: від корупції до причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Є до Президента і питання з приводу приватизації найбільшого сталеливарного підприємства країни, очолив яке, за дивним збігом, зять Л.Кучми В.Пінчук.

Так, у червні цього року сталеливарне підприємство `Криворіжсталь` було продане за 800 млн. дол. консорціуму, за яким стоять В.Пінчук і Р.Ахметов, найбагатша людина в країні, наближена до В.Януковича. При цьому, зазначає газета, на тих же торгах якась американо-британська компанія пропонувала придбати підприємство за 1,49 млрд. дол. і обіцяла ще 1,18 млрд. дол. інвестицій, але торги програла.
`Єдина причина, за якою на виборах владою так активно просувався В.Янукович, - це страх Л.Кучми закінчити свої дні у в`язниці. Він боїться, і правильно робить`, - сказав Григорій Омельченко, що є головою парламентської комісії з розслідування вбивства Г.Гонгадзе.
Рішення Верховного Суду про призначення повторного голосування розсердило жителів східної частини України, що голосувала за В.Януковича. Такий же ефект, вважає Sunday Times, матиме на прихильників опозиції надання будь-яких гарантій лідерами опозиції Л.Кучмі`, передає РБК.

УНІАН