Член комітету Верховної Ради України з питань бюджету Євген ЖОВТЯК заявляє, що невиплата пенсій і зарплат у грудні є суто політичним прийомом влади, оскільки уряд має достатньо коштів для цього.

Як повідомив Є.ЖОВТЯК в коментарі УНІАН, останні дані, які перебувають у розпорядженні парламентського комітету з питань бюджету, свідчать про те, що станом на кінець листопада на рухунках уряду знаходилося 12,3 млрд. грн. Оскільки в цій сумі знаходяться так само кошти місцевих адміністрацій, позабюджетних фондів та вже взяті зобов`язання державного бюджету, то готівкові і вільні до використання ресурси держбюджету можна оцінювати у сумі близько 5 млрд. грн., вважає Є.ЖОВТЯК. `Детальнішу цифру не оприлюднює Мінфін, оскільки вона межує із державною таємницею`, - сказав народний депутат.

Як би там не було, переконаний Є.ЖОВТЯК, цих коштів достатньо, щоб виплатити доплати до пенсій за грудень місяць ц.р., і тому твердження деяких політиків із табору Віктора ЯНУКОВИЧА про те, що заходи опозиції дестабілізували фінансовий ринок і унеможливили виплату грудневих пенсій – цілковитий нонсенс. Більше того, каже Є.ЖОВТЯК, вже сьогодні очевидно, що команда В.ЯНУКОВИЧА активно і навіть агресивно експлуатуватиме цей прийом. За його словами, зі східних областей країни вже надходять повідомлення про невиплати зарплат, що супроводжуються поясненнями про `мітинги та блокування` як причину цього.

Не підлягає сумніву інше – новий Президент України постане перед необхідністю `ввести у річище цивілізованої фіскальної політики ті популістські заходи, якими зловживав уряд В.ЯНУКОВИЧА в останні місяці перед своєю відставкою`, переконаний ЖОВТЯК.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня прес-служба Центрального штабу Віктора ЮЩЕНКА повідомила, що у Донецькій області шахтарям не виплачують заробітну плату. Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло ВОЛИНЕЦЬ прокоментував цю ситуацію так: `Вони зараз не сплачують заробітну плату, щоб перекинути цю проблему на плечі нового уряду, який на сьогоднішній день лише формується. `Колишні` урядовці прикриваються акцією протесту, яка нібито заважає їм працювати та виплачувати заробітні плати`. За словами М.ВОЛИНЦЯ, сьогоднішня заборгованість уряду перед робітниками гірничо-видобувної галузі становить 427 млн. грн. Ці борги є наслідком систематичних невиплат шахтарям заробітної плати з 1997 року, наголошує М.ВОЛИНЕЦЬ. У Києві один з шахтарів з Донецької області, що бере участь в акції непокори на Майдані Незалежності, повідомив кореспонденту УНІАН, що сьогодні замість 525 грн. пенсії, яку він отримував зазвичай, йому на картку перерахували лише 379 грн. 13 коп.

УНІАН