Більшість фракцій і груп парламенту, в тому числі і СПУ, звинувачують фракції `Наша Україна` і БЮТ у зриві домовленостей щодо проведення політичної реформи.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, лідер СПУ Олександр МОРОЗ підкреслив, що його фракція вимагає спочатку проголосувати за зміни до Конституції, а потім розглядати інші питання.

Звертаючись до `нашоукраїнців`, О.МОРОЗ сказав, `вчора була одна ситуація: поки не було рішення суду - вийшли на згоду, сьогодні вже змінилася ситуація`. При цьому він підкреслив, що соціалісти, підписавши угоду з Віктором ЮЩЕНКОМ, повністю дотримувались своїх обіцянок.

Лідер фракції `Регіони України` Раїса БОГАТИРЬОВА також закликала `Нашу Україну` та БЮТ виконати домовленості, досягнуті вході `круглого столу` в Маріїнському палаці 1 грудня.

Представник СДПУ(О) Нестор ШУФРИЧ зауважив, що їм дуже важко сприйняти вчорашнє рішення Верховного Суду України, але вони мусять їх поважати і виконувати. `Перевибори 26 грудня – ми це виконаємо, ми готові на компроміс`, - сказав Н.ШУФРИЧ. Він закликав `Нашу Україну` також виконати свої домовленості. `Шановні колеги, вам потрібна абсолютна влада - підіть і візьміть`, - сказав він `нашоукраїнцям`, закінчуючи свій виступ.

З подібними думками виступали також лідер КПУ Петро СИМОНЕНКО, представник групи `Союз` Василь НАДРАГА.

Представник групи `Єдина Україна` Володимир НЕЧИПОРУК зазначив, що сьогодні за владу борються два клани, а у простих людей `чуби тріщать` – підвищуються ціни, падає гривня, тому він закликав не займатися іграми в політичну реформу, а ухвалити зміни до закону про вибори і перейти до розгляду бюджету.

Лідер фракції НАПУ Михайло ГЛАДІЙ заявив, що фракція виступає проти голосування в пакеті змін до Конституції та змін до закону про вибори.

Крім того, представник групи `Центр` Сергій ІВАНОВ зазначив, що не потрібно змішувати проведення політичної реформи із змінами до закону про вибори Президента.

Водночас, член фракції `Трудова Україна` Юлій ІОФФЕ закликав ВР прийняти у пакеті зміни до закону та зміни до Конституції.

Лідер групи `Демініціативи` Степан ГАВРИШ зазначив, що непроведення конституційної реформи призведе до того, що після 26 грудня Україна знову повернеться до конфлікту в суспільстві. Він звернувся до лідера `Наша Україна` В.ЮЩЕНКА `піти на політичну реформу`.

Представник `Нашої України` Іван ПЛЮЩ сказав, що він виступає від імені В.ЮЩЕНКА і обіцяє виконати всі домовленості щодо політичної угоди, підписаної з соціалістами. Водночас він підкреслив, що `Наша Україна` буде голосувати за таку політичну реформу, яку підтримує народ, і нагадав, що в угоді з соціалістами є зобов`язання провести політичну реформу до 1 січня 2005 року.

Лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО підтвердила цю думку, зауваживши, що не потрібно розглядати в пакеті політичну реформу і зміни , не ховайтесь за зміни до Конституції`. Вона також закликала депутатів, в першу чергу, `навести пдо закону про вибори. Звертаючись до народних депутатів, вона сказала: `Якщо ви не хочете чесних виборіворядок з фальсифікаціями`.

Після її виступу віце-спікер парламенту Адам МАРТИНЮК зачитав 4-й пункт угоди, підписаної в Маріїнському палаці, на якому стоїть підпис і В.ЮЩЕНКА, де він погоджується з проведенням пакетного голосування за політичну реформу і змін до закону про вибори.

УНІАН