З`їзд рад у Харкові звернувся до Віктора ЯНУКОВИЧА і Віктора ЮЩЕНКА з пропозицією зняти кандидатури з повторного голосування на виборах Президента України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в заяві, який ухвалили делегати з`їзду.

Цією заявою делегати також просять Президента України Леоніда КУЧМУ звернутися до Конституційного Суду `визнати рішення Верховного Суду України про повторне голосування таким, що є політично заангажованим та втручається у власну компетенцію Центральної виборчої комісії`. (УНІАН: 4 грудня міністр юстиції України Олександр ЛАВРИНОВИЧ заявив, що рішення Верховного Суду України про скасування результатів повторного голосування на виборах Президента України повністю повернуло ситуацію в країні в річище Закону `Про вибори Президента України`. О.ЛАВРИНОВИЧ відзначив, що рішення Верховного Суду повністю відповідає нормам чинного законодавства. `Суд жодним чином не вийшов за межи закону. І може викликати лише повагу точність суддів у дослідженні матеріалів, та ухваленні резолютивної частини`, – зазначив міністр. Міністр юстиції наголосив, що рішення Верховного Суду є обов‘язковим для виконання та `має з повагою бути сприйняте кожним громадянином України`.)

Крім того, в заяві зазначається, що `суспільно-політична криза, яку ми переживаємо зараз, лише частково пов`язана з ходом і результатами виборів Президента України. Значно більшою мірою вона зумовлена недосконалістю і непрозорістю організації всієї системи влади в Україні, слабкістю громадсько-політичного контролю за її діяльністю. Виборчі перегони, в ході яких змагалися не програми, а особистості, не достоїнства кандидатів, а взаємні звинувачення, лише надмірно загострили протистояння сил, що підтримують претендентів на вищу державну посаду, демонструючи водночас суцільний правовий нігілізм`.

Також у заяві з`їзду рад наголошується, що `суспільство балансує на межі масштабного громадянського конфлікту, над прірвою економічної катастрофи. Мітингові пристрасті переважають здоровий глузд, заважаючи пошуку цивілізованого виходу з кризового стану. Якщо не зупинитися зараз, ми власноруч відкинемо Україну принаймні до середини 90-х років, зведемо нанівець здобуті останнім часом досягнення в соціально-економічній сфері`.

Депутати `рад усіх рівнів` звернулися `до протидіючих політичних сил з нагальним закликом відкинути владні амбіції, повернутись обличчям до загальних проблем суспільства і спільними зусиллями зупинити кризу, забезпечити реформування системи влади в Україні`.

На думку авторів заяви, `для цього, в першу чергу, потрібно:

Безумовне дотримання всіма суб`єктами політичного процесу Конституції та чинного законодавства України, категоричне виключення ними можливості застосування сили.

Повне, без будь-якого виключення, виконання домовленостей, що були досягнуті 1 грудня за `круглим столом` за участю Президента України, голови Верховної Ради України, обох претендентів на посаду Президента України і авторитетних міжнародних посередників.

Також, у заяві зазначається, що Верховній Раді України `необхідно забезпечити невідкладне здійснення конституційної політичної реформи в Україні, яка в межах парламентсько-президентської форми правління забезпечить: надання більшості у Верховній Раді права формування уряду; чітке визначення прав і повноважень парламентської опозиції; обмеження повноважень президента щодо здійснення ним функцій виконавчої гілки влади; посилення спроможності Президента забезпечувати дотримання Конституції України на всій території держави`.

Крім того, делегати з`їзду рад вимагають `формування уряду України провести на підставі конституційної реформи за участю політичних сил, репрезентованих у Верховній Раді`.

Вони `переконані, що оновлена система організації державної влади в Україні побудована на чітко визначеній відповідальності всіх її гілок, у взаємодії з повноважним і ефективним місцевим самоврядуванням, може стати основою для здійснення національної ідеї єдиної соборної демократичної України`.

У заяві є також пропозиція до Верховної Ради України `ініціювати проведення у місті Києві Всеукраїнського з`їзду депутатів рад усіх рівнів з метою повного аналізу причин виникнення політичної кризи в державі, визначення шляхів оновлення всіх сфер суспільно-політичного життя в Україні`.

Довідка УНІАН. За даними оргкомітету, на з`їзді рад в Харкові присутні делегати з 15 областей, а також із Севастополя і Києва. (УНІАН: 3 грудня депутати місцевих рад Києва вирішили не брати участі у з`їзді рад в Харкові. Таке рішення було ухвалено вчора одноголосно 452 депутатами місцевих Рад на зборах, що відбулися в столиці. Київський міський голова, голова Асоціації міст і громад України Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО заявив: `Ми відреагували на цей заклик чергового сепаратизму. Ми прийняли рішення не брати участі, бо в Києві – в місті-герої – є своя народнодержавницька позиція`.) Всього на з`їзді 1182 делегата, понад 500 – з Донецької і Луганської областей. (Оперний театр, де проходить з`їзд, розрахований на 1500 місць.) Роботу з`їзду висвітлюють понад 200 журналістів з 20 країн світу. Після Гімну України делегати, стоячи, скандували `Янукович!`. Водночас, під Оперним театром зібралися близько 20 тисяч представників опозиції, що протестують проти проведення цього з`їзду.

УНІАН