Більшість громадян вважають, що серед телеканалів найбільш об`єктивно висвітлював президентські вибори в Україні `5 канал`, повідомляє Інтерньюз-Україна.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Центром Разумкова з 25 по 29 листопада 2004 року.

Відповідаючи на запитання: `Які з наведених телеканалів, на вашу думку, найбільш об`єктивно висвітлювали президентські вибори в Україні?` найчастіше респонденти називали `5 канал` (38,5%), телеканал `Інтер` (33%), `1+1` (31%), ТРК `Ера` (24%). УТ-1 назвали 17% опитаних, ICTV - 12%, Новий канал - 9%, ТРК `Україна` - 8%, СТБ - 5%, Тоніс - 2%. Вважають, що жоден канал об`єктивно не висвітлював вибори 8%, вагалися із відповіддю - 12,5%. Респонденти могли назвати кілька каналів, тому сума відповідей перевищує 100%.

Соціологи зазначають, що частота згадування того чи іншого каналу визначалася, з одного боку, оцінкою респондентами рівня його об`єктивності, з іншого рівнем доступності передач цього каналу для глядацької аудиторії та його популярності. З цієї точки зору лідерство `5 каналу` у списку `найбільш об`єктивних` тим вражаюче, що можливість його дивитися мають значно менше глядачів, ніж такі канали як `УТ-1`, `Інтер` чи `1+1`.

Абсолютним лідером за оцінками об`єктивності `5 канал` є у Західному регіоні (тут його в таким називають 76% опитаних) та у Центральному регіоні (46,5%). У Південному регіоні його називають серед найбільш об`єктивних 24,5% респондентів, у Східному - 16%.

ТРК `Ера` посідає друге місце за оцінками об`єктивності у Західному регіоні (43%), а також у Центральному регіоні (24,5%), щоправда, ділячи його тут з каналом `1+1`.

У Південному і Східному регіонах безумовними лідерами є `Інтер` (на Півдні серед найбільш об`єктивних його називають 70,5%, на Сході - 45%) і `1+1` (відповідно - 52% і 39%). У Східному регіоні частіше, ніж в інших регіонах, поширена точка зору, що жоден канал об`єктивно не висвітлював вибори (12%, в інших регіонах - від 3 до 7%).

Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 25 по 29 листопада 2004 року. Опитано 2013 респондентів у 118 населених пунктах у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними ознаками (регіон, тип поселення, вік, стать). Дослідження проводилося за квотною вибіркою методом вуличного опитування, що забезпечує повну анонімність респондентів, і, відповідно, більшу щирість респондентів порівняно з опитуваннями, що здійснюються у респондентів вдома. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) становить 2,3%.

Інтерньюз-Україна