Національний банк України до кінця року збереже облікову ставку на рівні 8%. Про це сьогодні повідомив виконуючий обов`язки голови НБУ Арсеній ЯЦЕНЮК на прямій телефонній лінії газети `Факти`.

Він зазначив, що при розрахунку встановленої облікової ставки вже був врахований середньорічний рівень інфляції, як основного чинника, який впливає на її величину, у зв`язку з чим НБУ не бачить причин для її зміни.

Як повідомляв УНІАН, 7 жовтня Нацбанк України підвищив облікову ставку на 0,5% - до 8%. Таке рішення було ухвалене правлінням НБУ на підставі аналізу динаміки макроекономічних і монетарних параметрів у січні-вересні 2004 р., рівня процентних ставок по коштам, що були залучені і розміщені банками, можливого впливу використання урядом бюджетних коштів, які накопичені на рахунку Державного казначейства України, стану грошово-кредитного ринку.

Довідка УНІАН. Облікова ставка - ставка відсотка, під який НБУ надає кредити комерційним банкам для поповнення їх грошових резервів і кредитування клієнтів.

З грудня 2002 року Нацбанк утримував облікову ставку на рівні 7%.

З 9 червня 2004 року НБУ збільшив облікову ставку на 0,5% - до 7,5%.

УНІАН