Один з лідерів опозиції Микола ТОМЕНКО заявляє про можливість блокування діяльності Президента України Леоніда КУЧМИ.

Про це депутат сказав сьогодні на прес-конференції у Києві.

`Після вчорашньої поїздки Л.КУЧМИ до Москви ми будемо здійснювати тиск і на нього`, - сказав він. `Бо не може президент України в одному місці говорити, що він за український народ, а в іншому місці, що він за російськомовне населення`, - додав М.ТОМЕНКО.

Він підкреслив, що у випадку, якщо президент і надалі вестиме подвійну гру опозиція знайде шляхи для блокування його діяльності.

Як повідомляв УНІАН, 2 грудня Президент України Леонід КУЧМА провів зустріч у московському аеропорту `Внуково-2` з президентом Росії Володимиром ПУТІНИМ. Під час цієї зустрічі президент РФ висловив здивування пропозицією провести пере голосування другого туру президентських виборів в Україні.

`Це нічого не дасть, - сказав В.ПУТІН. – Переголосування можна проводити третій, четвертий, двадцять п`ятий раз, поки одна із сторін не одержить потрібні результати`.

Л.КУЧМА зазначив, що після консультацій, що відбулися 1 грудня за участю міжнародних посередників `здавалося, що рішення, яке дає можливість вирішити конфлікт в політико-правовому полі, знайдене`. `Неначебто компроміс було знайдено, зокрема в правовому полі, але як далі розвиватимуться події, однозначної відповіді у мене немає`, - визнав Л.КУЧМА. `Вчора всі один одному руки потиснули, потисли, але треба розблоковувати держустанови, - зазначив президент України. - не уряд винний у тих процесах, які зараз йдуть. Це не уряд не працює, а уряду не дають працювати`.

`Найголовніше - Верховний Суд як найвищий орган повинен сказати, були порушення, чи ні, - продовжив Л.КУЧМА. - Процес представляється дуже простим - рішення Верховного Суду, Конституційна реформа, яка дозволяє через декілька днів затвердити уряд парламенту. В цьому випадку парламент відповідатиме за стан в країні. Потім комісія розгляне пропозиції, як провести перевибори`.

Саме перевибори, уточнив Президент України, оскільки переголосування, по суті, перетворитися на плебісцит. `Я не знаю, ні в одній країні такої юридичної норми, як переголосування`, - сказав Л.КУЧМА.

1 грудня на переговорах за участю Віктора ЮЩЕНКА, Віктора ЯНУКОВИЧА, Леоніда КУЧМИ і міжнародних посередників було прийнято спільну заяву за підсумками засідання `круглого столу` щодо врегулювання політичної кризи в Україні

Учасники `круглого столу`, зокрема, дійшли згоди: про створення експертної групи для проведення термінового юридичного аналізу і внесення відповідних пропозицій про завершення виборів Президента України на підставі відповідного рішення Верховного Суду України; про ухвалення в пакеті з внесенням змін в Закон `Про вибори Президента України` політичної реформи з внесенням змін в Конституцію України відповідно до проекту Закону 4180 і формування на цих основах уряду України. Сторони дійшли згоди про проведення наступного засідання `круглого столу` після ухвалення відповідного рішення Верховним Судом України.

У переговорах брали участь Верховний представник ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав`єр СОЛАНА, генеральний секретар ОБСЄ Януш КУБІШ, президенти Польщі Олександр КВАСНЄВСЬКИЙ і Литви Валдас АДАМКУС, Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН, спікер Держдуми РФ Борис ГРИЗЛОВ.

2 грудня В.ЮЩЕНКО заявив, що вийде з переговорного процесу, якщо встане питання про нові вибори. В.ЮЩЕНКО зазначив, що про це він говорив і під час `круглого столу` з участю міжнародних посередників. Зокрема, за його словами, він ще на початку зустрічі заявив про свою позицію про неприйняття повторних виборів. Саме тому, підкреслив він, в підсумковому документі і була записана ідея про завершення виборів. `Це квінтесенція, це суть вчорашньої заяви`, - наголосив лідер Коаліції `Сила народу`.

УНІАН