Перший віце-спікер парламенту, співголова Тимчасової спеціальної комісії по напрацюванню змін до Конституції Адам МАРТИНЮК не виключає, що сьогодні або завтра парламент голосуватиме щодо законопроекту з внесення змін до Конституції – 4180.

В інтерв`ю журналістам він зауважив, що це може статися лише після рішення Верховного Суду.

А.МАРТИНЮК розповів, що сьогодні на засіданні комісії вони погодили 5 з 12 пунктів, які викликали суперечки між різними фракціями і групами. Зокрема, було прийнято рішення виключити із законопроекту положення щодо можливості суміщення депутатського мандату з посадою в уряді. А.МАРТИНЮК пояснив, що в даному випадку буде залишена діюча редакція Конституції тобто закон 4180 не потребуватиме нової процедури проходження через КС. Також у діючій редакції Конституції було прийнято рішення залишити порядок формування ради НБУ, а також віковий ценз суддів.

За його словами, гострі дискусії точилися навколо питань імперативного мандату (зняття повноважень народного депутата у разі виходу із фракцій, партії, по списку якої він був обраний до парламенту – УНІАН). Повноважень Генпрокуратури щодо загального нагляду за дотриманням законодавства в державі – ці питання було прийнято рішення залишити в тексті законопроекту.

Найгостріша суперечка, підкреслив А.МАРТИНЮК, стосувалася термінів введення в дію змін до Конституції. Це питання вирішуватиметься в ході погоджувальної ради, яка триває в ці хвилини. `Це найпринциповіше питання, від якого залежатиме скільки людей її (реформу) підтримали... вона б 400 голосів набрала, якби піти на те, що вона буде введена після парламентських виборів 2006 року`, - висловив думку А.МАРТИНЮК.

Крім того, він повідомив, що в ході засідання було прийнято рішення винести на голосування в зал законопроект про внесення змін до Конституції 3207-1 в частині, що стосується місцевого самоврядування для попереднього схвалення і направлення на висновок КС.

УНІАН