37% українців вважають, що найсильніший зовнішній вплив на президентські вибори в Україні здійснювався з боку Росії.
Про це свідчать дані опитування, проведеного Українським центром економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова (УЦЕПД).

Як повідомили УНІАН в УЦЕПД, відповіді на запитання: `Як ви вважаєте, чи мав місце зовнішній вплив на вибори в Україні? З чиєї сторони він був найсильнішим?`, розподілилися таким чином: з боку Росії – 37%; з боку США – 24%; з боку країн Євросоюзу – 5%. 13% респондентів вважають, що зовнішнього впливу не було, 21% опитаних було важко відповісти.

Вплив із боку Росії вважають найсильнішим жителі Західного (78%) і Центрального (47%) регіонів. Водночас на Сході його вважають найсильнішим 15%, на Півдні – 11% респондентів.

Вплив із боку США оцінюють як найсильніший жителі Півдня (42%) і Сходу України (39%), тоді як у Центрі його оцінюють як найсильніший 11% респондентів, на Заході – 4%.

Вплив із боку країн Євросоюзу вважають найсильнішим на Півдні (8%) і Сході України (7%). У Центрі і на Заході України цей показник становить, відповідно, 3% і 1%.

Найбільша частина респондентів, що вважають, що зовнішнього впливу на вибори в Україні не було – в Центрі України (18%). На Сході і Півдні такої точки зору дотримуються по 14% опитаних, на Заході – 5%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова в період з 25 по 29 листопада 2004 року. Опитано 2013 респондентів старше 18 років у 118 населених пунктах, включаючи великі і малі міста, села і селища міського типу, в усіх регіонах України. Погрішність вибірки не перевищує 2,3%, без урахування дизайн-ефекту.

УНІАН