Сьогоднішнє судове засідання Верховного Суду України за скаргою довіреної особи кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА Миколи КАТЕРИНЧУКА розпочалося з допиту як свідка члена Центральної виборчої комісії Руслана КНЯЗЕВИЧА.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідаючи на запитання суду, Р.КНЯЗЕВИЧ акцентував увагу на відомих йому фактах порушення виборчого законодавства, які могли призвести до маніпулювання результатами голосування.

Так, він повідомив відомі йому факти не допуску до виборчих дільниць спостерігачів, зокрема, міжнародних, а також перекладачів для них, бо в законі чітко не прописаний їхній статус щодо участі у виборчому процесі.

Крім того, Р.КНЯЗЕВИЧ заявив, що до нього телефонували представники тервиборчкомів і повідомляли про ті чи інші порушення, які відбувалися, але він не міг належним чином реагувати на них. Він пояснив, що, відповідно до внутрішнього розподілу обов`язків членів ЦВК, кожен з них був призначений куратором тієї чи іншої області, тому Р.КНЯЗЕВИЧ рекомендував особам, які телефонували йому з регіонів, що не підпадають під його кураторство, звертатися до інших членів ЦВК, які безпосередньо відповідають за ту область, з якої йшов дзвінок.

Що стосується самого Р.КНЯЗЕВИЧА, то він, за його словами, відповідав за Закарпатську та Івано-Франківську області.

Водночас, член ЦВК зазначив, що, на його думку, основним показником фальсифікації виборів була робота автоматизованої системи ЦВК. Якщо слідкувати за її роботою, сказав Р.КНЯЗЕВИЧ, то відбувалися досить серйозні маніпулювання з нею. За інформацією, якою він володіє, коди доступу до цієї системи були передані до сторонніх осіб, у зв`язку з чим Р.КНЯЗЕВИЧ припускає, що хтось міг коригувати результати виборів, які надходили до цієї системи з регіонів.

Крім того, Р.КНЯЗЕВИЧ назвав досить дивним той факт, що результати голосування з Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Луганської областей надійшли до ЦВК лише вранці 22 листопада, у той час, як з тих же областей ці дані під час першого туру виборів надходили раніше.

Разом з цим, член ЦВК сказав, що він, володіючи певною інформацією, не виключає, що після 20.00, тобто після закриття виборчих дільниць, до виборчих скриньок було вкинуто понад 1 млн. бюлетенів.

Утім, Р.КНЯЗЕВИЧ зазначає, що на сьогодні точно встановити скільки саме і за кого з кандидатів проголосували виборці вже навряд можливо, оскільки для цього треба перевірити понад 30 млн. бюлетенів, які було надруковано для другого туру виборів. А також встановити кількість осіб, що голосували за відкріпними посвідченнями, що теж неможливо, тому що у деяких тервиборчкомах ці посвідчення вже знищуються.

Зараз у Верховному Суді оголошено перерву через те, що члени Судової палати з цивільних справ пішли радитися: задовольняти чи ні клопотання представників Віктора ЯНУКОВИЧА, які у черговий раз просять суд припинити провадження за скаргою М.КАТЕРИНЧУКА.

УНІАН