Президент України Леонід Кучма вважає, що міжнародні посередники, які брали участь у переговорах щодо врегулювання ситуації в Україні, сприяли прийняттю конструктивного рішення, про що він сказав журналістам після завершення переговорів.

Л.Кучма подякував усім учасникам круглого столу і зауважив: `Без їхньої конструктивної роботи, напевно, неможливо було б вийти на це конструктивне рішення`, як повідомляє УНІАН.

Як вважає Президент, рішення, яке було сьогодні досягнуто, `це компромісне рішення, яке задовольнило усі сторони, і під цим документом стоять всі підписи`.

Л.Кучма привітав весь український народ з 13-ю річницею всеукраїнського референдуму про незалежність України, і сказав, що ця дата сприяла конструктивній роботі круглого столу.

У переговорах брали участь Л.Кучма, Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав`єр Солана, генеральний секретар ОБСЄ Януш Кубіш, президенти Польщі і Литви Александр Кваснєвський і Валдас Адамкус, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, спікер Держдуми РФ Борис Гризлов, кандидати у президенти України Віктор Янукович і Віктор Ющенко.

В.Ющенко та В.Янукович після завершення багатосторонніх переговорів потиснули один одному руки.

Як повідомляє УНІАН, сьогодні на переговорах було прийнято спільну заяву за підсумками засідання круглого столу з врегулювання політичної кризи в Україні

Учасники круглого столу на своєму другому засіданні у Києві дійшли згоди про наступне:

1. Сторони підтверджують свою рішучість виключити можливість застосування сили для вирішення проблем, що виникли після другого туру виборів Президента України.

2. Сторони дійшли згоди щодо негайного розблокування роботи органів державної влади і створення умов для виконання ними своїх функцій.

3. Сторони дійшли згоди щодо створення експертної групи для проведення термінового юридичного аналізу та внесення відповідних пропозицій про завершення виборів Президента України на підставі відповідного рішення Верховного Суду України.

4. Сторони дійшли згоди щодо прийняття в пакеті з внесенням змін до Закону `Про вибори Президента України` політичної реформи з внесенням змін до Конституції України відповідно до проекту Закону 4180 та формування на цих засадах уряду України.

5. Сторони закликають всі політичні сили в Україні при прийнятті рішень виходити з необхідності збереження територіальної цілісності України.

6. Сторони закликають всі політичні сили, фракції та депутатські групи у Верховній Раді України, інші органи державної влади та місцевого самоврядування зосередити свої зусилля на врегулюванні соціально-економічної ситуації в Україні та зупиненні кризових явищ в економіці.

7. Сторони дійшли згоди щодо проведення наступного засідання круглого столу після прийняття відповідного рішення Верховним Судом України.

Джерело: УНІАН