Міністр юстиції України Олександр Лавринович в інтерв‘ю журналістам сьогодні заявив, що постанова парламенту про недовіру уряду з наступною його відставкою, а також пропозиція Верховної Ради главі держави сформувати персональний склад Кабінету Міністрів України – уряду народної довіри, з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп є політико-правовим, а не конституційним кроком.

Відповідаючи на питання журналістів, Олександр Лавринович підкреслив, що він, як міністр юстиції має наголосити, що при ухваленні постанови не була дотримана 87 стаття Конституції щодо порядку постановки та порядку розгляду цього питання. Крім того, згідно 115 статті Конституції, відставка Кабінетом Міністрів України внаслідок прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри, має бути прийнята Президентом України, після чого уряд за дорученням Глави держави повинен продовжувати виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

У той же час, Олександр Лавринович відзначив, що тлумачити правомірність постанови Верховної Ради щодо недовіри та відставки уряду має право виключно Конституційний Суд України.

Міністр зазначив, що на сьогодні Україна має серйозну політичну кризу та кризу управління країною. `Тому потрібно шукати вихід з цієї ситуації, в якій опинилася наша держава. І потрібні виважені і водночас швидкі рішення. Я розумію, що воля парламенту сформувалася як наслідок подій у державі і є адекватною реакцією на них,` – наголосив він.

За словами Олександра Лавриновича, ключова роль у розв‘язанні проблем у визначений Конституцією спосіб належить чинному Президенту. Який до вступу на посаду нового Президента має повноваження щодо формування як уряду. так і Центральної виборчої комісії, як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Джерело: прес-служба Міністерства юстиції України