Президент України Леонід КУЧМА заявляє, що `рішення, яке прийняла Верховна Рада України, є відповіддю на загострення політичної ситуації в Україні, але Президент України діятиме виключно в рамках Конституції`.

Як повідомила УНІАН прес-секретар Президента Олена ГРОМНИЦЬКА, так він відповів на запитання журналіста: `Як Ви прокоментуєте останнє рішення парламенту щодо висловлення недовіри уряду`.

Довідка УНІАН. Стаття 87 Конституції України зазначає: „Верховна Рада України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінетові Міністрів України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України. Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України`.

Згідно зі ст.115 Конституції, Кабінет Міністрів України складає повноваження перед новообраним Президентом України.

Прем`єр-міністр України, інші члени Кабінету Міністрів України мають право заявити Президентові України про свою відставку.

Відставка Прем`єр-міністра України має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України.

Прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінетові Міністрів України має наслідком відставку Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України, відставку якого прийнято Президентом України, за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України, але не довше ніж шістдесят днів.

Прем`єр-міністр України зобов`язаний подати Президентові України заяву про відставку Кабінету Міністрів України за рішенням Президента України чи у зв`язку з прийняттям Верховною Радою України резолюції недовіри.

УНІАН