Представник ОБСЄ з питань свободи слова Міклош ХАРАШТІ висловлює глибоке занепокоєння останніми випадками щодо утисків ЗМІ в Україні, повідомлення про які надходять до його офісу. Повідомлення про це міститься на офіційному сайті ОБСЄ.

`Я занепокоєний серйозними утисками медіа в деяких регіонах`, - зазначає представник ОБСЄ.

Зокрема, М.ХАРАШТІ висловлює занепокоєння припиненням трансляції `5-го каналу` в Ужгороді, Донецькій, Луганській та Харківській областях, що призвело до скорочення аудиторії каналу на 15-20%.

Він також занепокоєний повідомленням телекомпанії `Ера` про припинення властями Луганської та Донецької областей трансляції передач цього каналу та випадками тиску на операторів кабельного мовлення з вимогою вилучення цих каналів з мережі віщання.

`Офіс також поінформований, що у неділю, 28 листопада, наклад газети `Твій вибір` в розмірі 35 тис. примірників був конфіскований міліцією на в`їзді в Луганськ`, - зазначається у повідомленні.

Представник ОБСЄ також стурбований фактами нападу на журналістів ARD, Reuters, Укрінформу та газети `Салон Дона і Баса` в Донецьку, та побиттям журналістів `Українських новин` і газети `Луганчане` в Луганську. (УНІАН: 29 листопада близько 13.00 було скоєно напад групи бандитів, озброєних молотками та іншою холодною зброєю на прихильників В.ЮЩЕНКА в Луганську. До колони прихильників В.ЮЩЕНКА чисельністю близько 70 чоловік підійшла колона прихильників прем`єр-міністра Віктора ЯНУКОВИЧА чисельністю близько 300 чоловік. Коли колони зближувалися, раптово з натовпу виділилися близько 30 озброєних людей у чорних шкіряних куртках і оточили колону прихильників В.ЮЩЕНКА, в якій також знаходилися журналісти, які висвітлювали подію. Бандити почали бити людей, забираючи мобільні телефони, відеокамери та іншу фіксуючу апаратуру. З колони випускали тільки постраждалих, у яких бандити відняли всі засоби зв`язку. В результаті нападу також постраждали журналісти газети `Луганчане` та інформагентства `Українські новини`, незалежний консультант координатора проектів ОБСЄ в Луганській області та волонтер товариства Джона Говарда (Канада).)

`Обов`язково потрібно, щоб місцеві влади у цих регіонах припинили утиски ЗМІ, забезпечили їм належний захист і надали можливість мешканцям регіонів мати доступ до всіх думок, навіть, якщо ті не співпадають з точкою зору більшості мешканців регіону`, - зазначає М.ХАРАШТІ.

УНІАН