Сьогодні в МВС України на прохання Надзвичайного і Повноважного Посла Великої Британії Роберта БРІНКЛІ відбулася його зустріч з міністром внутрішніх справ України Миколою БІЛОКОНЕМ.

Як повідомляє УНІАН, керівник правоохоронного відомства висловив вдячність британським колегам за взаємодію у правоохоронній сфері як каналами Інтерполу, так і через офіцера зв`язку, зокрема у сфері боротьби з транснаціональною злочинністю, співпрацю у галузі підготовки та підвищення кваліфікації працівників органів внутрішніх справ України.

Разом з тим, за словами міністра внутрішніх справ, проведення цієї зустрічі пов`язано, передусім, із стурбованістю дипломатичного корпусу внутрішньою ситуацією, що склалася в нашій державі після проведення другого туру виборів Президента України.

Аналізуючи ситуацію, що склалася у державі останнім часом, М.БІЛОКОНЬ зазначив, що у цей непростий час, коли політичне протистояння в Україні вивело на вулиці мільйони громадян для захисту власного волевиявлення, керівництво міністерства неодноразово зверталося до громадян із закликами утриматися від скоєння протиправних дій, дотримуватися вимог чинного законодавства України.

Для забезпечення громадського спокою практично весь особовий склад органів внутрішніх справ України цілодобово несе службу на вулицях в посиленому режимі, практично без відпочинку, повідомив він.

Складність ситуації полягає в тому, що це додаткове навантаження не завжди дає змогу своєчасно реагувати на всі без винятку заяви і звернення громадян про скоєні злочини та правопорушення, та незважаючи на це, роботу правоохоронного відомства організовано так, щоб кожний громадянин мав змогу отримати від міліції належну допомогу та захист, сказав М.БІЛОКОНЬ.

За його словами, на сьогоднішній день політичне протистояння та мітингові пристрасті, на щастя, не призвели до сутичок, серйозних ексцесів. І це завдяки не лише чіткій та злагодженій роботі української міліції, але й толерантній та виваженій поведінці більшості учасників акцій, сказав міністр. (УНІАН: 29 листопада близько 13.00 було скоєно напад групи бандитів, озброєних молотками та іншою холодною зброєю на прихильників В.ЮЩЕНКА в Луганську. До колони прихильників В.ЮЩЕНКА чисельністю близько 70 чоловік підійшла колона прихильників прем`єр-міністра Віктора ЯНУКОВИЧА чисельністю близько 300 чоловік. Коли колони зближувалися, раптово з натовпу виділилися близько 30 озброєних людей у чорних шкіряних куртках і оточили колону прихильників В.ЮЩЕНКА, в якій також знаходилися журналісти, які висвітлювали подію. Бандити почали бити людей, забираючи мобільні телефони, відеокамери та іншу фіксуючу апаратуру. З колони випускали тільки постраждалих, у яких бандити відняли всі засоби зв`язку. В результаті нападу також постраждали журналісти газети `Луганчане` та інформагентства `Українські новини`, незалежний консультант координатора проектів ОБСЄ в Луганській області та волонтер товариства Джона Говарда (Канада).)

Разом з тим, відзначив М.БІЛОКОНЬ, у Києві та інших містах вже мали місце факти незаконного захоплення та блокування приміщень державних установ, перекриття транспортних комунікацій. На жаль, з боку окремих політичних сил мають місце заклики до вчинення психологічного тиску на працівників міліції, спроби втягнути їх у політичне протистояння на своєму боці, сказав міністр.

За його словами, Міністерство внутрішніх справ України неодноразово роз`яснювало громадянам, що відповідно до Закону України „Про міліцію` працівники органів внутрішніх справ не мають права на участь у страйках, пікетах та інших масово-політичних заходах.

`Ми наголошуємо, - зазначив М.БІЛОКОНЬ, - що справа міліції - не мітингувати, а забезпечувати громадський порядок та протидіяти правопорушенням, у тому числі під час політичних мітингів, інших масових заходів. Що ж до участі окремих працівників міліції в таких акціях, то вона суперечить чинному законодавству і має належно оцінюватися як з точки зору Закону, так і моралі`.

На закінчення свого виступу М.БІЛОКОНЬ запевнив Р.БРІНКЛІ, що українська міліція була і залишатиметься народною. За його словами, вона завжди буде разом з законослухняними громадянами, й відповідно до норм Закону робитиме все можливе, аби забезпечити громадський порядок у державі, захистити спокій та безпеку громадян.

Також міністр звернув увагу Р.БІРКЛІ на тому, що незважаючи на складність ситуації, МВС України на належному рівні буде забезпечена безпека іноземних дипломатичних представництв та консульських установ в Україні.

У свою чергу, Р.БРІНКЛІ дуже схвально висловився про високий професіоналізм працівників української міліції у сфері боротьби зі злочинністю та забезпеченні громадської безпеки, зокрема під час останніх подій у столиці держави. Також він зазначив, що загалом співпраця британських правоохоронців з українськими колегами триває понад 10 років. А щодо перспектив їх розвитку, то учасники зустрічі висловили впевненість, що стосунки між Міністерством внутрішніх справ України та англійською поліцією й надалі міцнішатимуть.

Джерело: УНІАН