Застосування проти України санкцій з боку Ради Європи можна уникнути лише шляхом врегулювання політичної кризи, що виникла зараз в Україні. Таку думку висловив голова парламентської делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Борис ОЛІЙНИК, як повідомляє УНІАН.

`Ніхто не зацікавлений у санкціях`, - сказав він.

`Вони бояться більше, ніж ми, вібрації у нас, бо ми займаємо дуже серйозне геополітичне положення і тектонічні розломи якщо підуть у нас, вони пройдуть через всю Європу`, - додав Б.ОЛІЙНИК.

Водночас він зазначив, що зараз оцінка українських виборів, висловлена з боку європейських спостерігачів, у тому числі спостерігачів від ПАРЄ `досить неприємна` і може відобразитися на прийнятті європейськими депутатами рішення щодо ситуації в Україні.

Як повідомляв УНІАН, наступна сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи запланована на кінець січня 2005 року.

На останній, жовтневій сесії, ряд депутатів заявляли про намір підняти питання про застосування проти України санкцій у випадку проведення недемократичних виборів.

Співдоповідач ПАРЄ по Україні Ханне СЕВЕРІНСЕН відзначала, що такими санкціями можуть бути або позбавлення української парламентської делегації права голосу в Асамблеї, або призупинення членства України в Раді Європи.

Спостерігачі ОБСЄ після другого туру президентських виборів заявили, що вони не відповідали демократичним стандартам, а також закликали владу провести розслідування обставин різкого зростання явки виборців у Донецькій області.


Джерело: УНІАН