Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Верховний Архиєпископ УГКЦ Любомир, Голова Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн-баптистів Григорій Комендант, Єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко, Заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких єпископів України Маркіян Трофим’як та Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун звернулися до Леоніда Кучми з відкритим листом. Вони просять його подбати про законність передачі повноважень легітимно обраному наступникові. Подаємо повний текст листа:
`Той іспит сумління, який сьогодні Ви змушені складати, не є простим, і ми просимо Всемилостивого Бога допомогти Вам. Проте скласти його необхідно.
Коли Президент як гарант Конституції не сповнює своїх обов’язків, таким гарантом стає народ, який виходить на майдани домагатися правди. Зробити це змусили його саме непослідовні, а то й злочинні й антиконституційні дії представників влади. Розмах народних протестів засвідчує, що права людини справді було брутально порушено. Підняти народ на такі заворушення задля лише особистих інтересів одного з кандидатів у президенти було б неможливо. І так це зрозумів цілий світ. Народ не піде по домівках, якщо його права не буде відновлено і гарантовано`, йдеться у зверненні до Президента.
У нинішній ситуації, впевнені лідери церков, важлива кожна година. Люди очікують від Кучми прийняття доленосних рішень, що може зробити лише Президент – гарант Конституції України. `Зволікання з прийняттям рішень, яких вимагає сьогодні ця Конституція, сприймається людьми як частина свідомо задуманого плану, спрямованого проти інтересів українського народу. У Вашій силі розвіяти цю недовіру й утвердити верховенство права навіть у тому випадку, якщо це змусить Вас піти на деякі особисті жертви. Терміново потрібна Ваша рішуча дія, щоб притягнути до відповідальності тих посадовців, які несуть вину за фальсифікацію виборів шляхом зловживання владою, а також тих, хто снує плани розколу країни`, - зазначають представники релігійних громад України.

КуПол