Сторона Віктора ЮЩЕНКА просить Верховний Суд України дослідити механізм фальсифікації під час президентських виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, це прохання було висловлено під час сьогоднішнього засідання ВС.

Як вважають представники заявника, під час виборів була `запроваджена дуже ефективна машина фальсифікації`, завдяки якій було сфальсифіковано мільйони голосів виборців.

Представники команди В.ЮЩЕНКА звернули увагу ВС на механізм фальсифікації. Одна зі складових цього механізму - списки виборців, у які вносилися і `мертві души`, і `віртуальні особи`. Постанова ЦВК, яка була прийнята після першого туру виборів і яка дозволяла вносити виправлення у списки, також сприяла створінню умов для голосування за `віртуальними списками`: якщо у список прізвище виборця було занесено з помилками, то створювався додатковий список, у який заносилися вірні дані про виборця, водночас помилкові дані, які вже були занесені у список, не викреслювалися, в таким чином створювались `віртуальні виборці`.

Представники заявника також вважають, що були маніпуляції із явкою виборців. На засіданні ВС з боку представників В.ЮЩЕНКА прозвучала, що в них викликає підозру висока явка виборців у Луганській і Донецькій областях 21 листопада. Як свідчать протоколи, на 400 виборчих дільницях в цих областях явка виборців становила 100% і навіть більше.

За даними заявника, зокрема, на ДВК №28 ТВО №58 (Донецька область) у списки виборців було включено 63 особи, а проголосувало 1 тисяча 485, на ДВК №75 ТВО №112 (Луганська область) у списки виборців було включено 52 особи, а проголосувало 1 тисяча 975 осіб.

За словами сторони В.ЮЩЕНКА, масово використовувалися відкріпні посвідчення, які отримували і за якими голосували одні й ті самі особи. В одні руки давалися по 17, 18, 13 відкріпних посвідчень.

УНІАН