Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова пропонує Віктору Януковичу і Віктору Ющенку особисто сісти за стіл переговорів і з притаманною їм державною відповідальністю і мудрістю знайти компромісне рішення на користь усіх громадян України, а сама Омбудсмен готова особисто бути посередником у цих переговорах.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Уповноваженого ВР з прав людини, Н.Карпачова наголошує, що суспільно-політичну кризу спричинили не лише ті порушення, що відбулися під час виборчого процесу, але й масове та довготривале порушення прав людини в Україні. На її переконання, до кризи, насамперед, призвело цинічне ігнорування владою гідності та інтересів простої людини, людини праці, саме тому народ України від Заходу до Сходу, від Півдня до Півночі вийшов на вулиці та майдани, він вийшов щоб врешті бути почутим.

На жаль, зазначила вона, ситуація переростає у відкрите протистояння і стає вкрай небезпечною для нашого суспільства, наявною є загроза громадянського конфлікту.

Як зауважила Н.Карпачова, `виявилось, що монолітність української держави, була такою лише ззовні. Зараз ми всі опинились перед найкритичнішим за всю новітню історію України випробуванням – можливим територіальним розколом України.

На жаль, всі роки незалежності державна політика була спрямована на консервування регіональних, релігійних, духовних, національних протиріч, які існували впродовж усіх цих років і, що найбільш злочинно, ці протиріччя експлуатувалися в інтересах тієї чи іншої політичної еліти`.

На її переконання, можливий розкол України не принесе добра нікому – ні Заходу ні Сходу України, втратять всі, як свого часу втратили від розпаду Радянського Союзу, тому Омбудсмен закликає усі політичні сили піднятися над своїми особистими амбіціями, регіональними інтересами і зрозуміти одне: Українська держава - це надбання усіх її громадян і вона не вартує перемоги жодного кандидата.

Н.Карпачова звертається до Президента України: `Шановний Леоніде Даниловичу. Ви, як діючий Президент України, не маєте права на симпатії та антипатії. Сьогодні не іноземні посередники, а саме ми - українці і Ви, як гарант Конституції та дотримання прав і свобод людини, відкинувши власні амбіції, дбаючи про державу, якою Ви керували понад 10 років, зобов`язані зупинити громадянське протистояння та ввести вирішення всіх гострих проблем виключно в правову площину`.

`Верховна Рада України 27 листопада своєю Постановою намагалась досягти крихкої рівноваги у суспільстві. Зокрема, було передбачено зобов`язання зняти облогу адміністративних будинків. Проте вже увечері того дня ця домовленість була порушена. Як наслідок, сьогодні Кабінет Міністрів не може реалізовувати свої конституційні функції по управлінню економікою, що веде до непередбачуваних наслідків вже в площині соціально-економічній. А тому, я звертаюсь до В.Ющенка - негайно розблокувати центральні та регіональні органи виконавчої влади, які зараз заблоковані`, зауважила Н.Ккарпачова.

Вона також висловила `щиру подяку тим молодим хлопцям внутрішніх військ, які весь цей час цілодобово несуть свою мирну вахту, та працівникам міліції, які забезпечують громадський порядок. Завдяки вам вдалося утримати конфлікт на межі застосування сили`.

Н.Карпачова також відзначила, що `розпочався Різдвяний піст - час молитов і примирення. А обидва кандидати у президенти України – православні. А тому я глибоко переконана, що саме християнська віра стане запорукою розумного компромісу, який обов`язково буде знайдено в інтересах усіх громадян`.

УНІАН