Таку думку висловив Прем’єр-міністр України Віктор Янукович у телефонній розмові з першим заступником Державного секретаря США Річардом Армітеджем, яка відбулася увечері 29 листопада.

Віктор Янукович детально розповів співрозмовнику про політичну ситуацію, яка склалася в Україні після другого туру президентських виборів.

Глава Уряду наголосив на тому, що з самого початку політичного протистояння він був прибічником того, щоб воно перейшло у площину українських законів, а спірні питання розглядалися у судах, а не на майданах. І щоб цей процес проходив виключно у правовому полі. На жаль, підкреслив Віктор Янукович, процес пішов іншим шляхом – шляхом порушень законодавства і норм Конституції. Як приклад Віктор Янукович навів ситуацію з блокуванням будинку Уряду, інших державних установ, створення перешкод для роботи Кабміну щодо забезпечення нормальної життєдіяльності держави.

Попри всі розмови про демократизацію чиниться тиск на людей і навіть на мою сім’ю, - сказав Прем’єр-міністр. Був факт нападу на мого сина і його ледь врятували. Я змушений був відправити сім’ю з Києва, - сказав Віктор Янукович. - Такий же тиск чиниться на членів моєї команди та членів їх сімей.

Відповідаючи на запитання Річарда Армітеджа щодо загрози сепаратизму, ходу і рішень Всеукраїнського з’їзду депутатів всіх рівнів, який учора відбувся у Сєверодонецьку, Віктор Янукович наголосив, що він поїхав у Сєверодонецьк і взяв участь у роботі з’їзду, щоб пригасити пристрасті та не допустити прийняття невиважених рішень. Ультимативні та безапеляційні дії опозиції, нехтування думкою 15 мільйонів українців, які зробили свій вибір на мою підтримку, призвели до реальної загрози розколу країни. У залі з’їзду було багато радикально налаштованих людей, які були обурені спробами силового тиску на них та мовою ультиматумів з боку опозиції.

`Деякі рішення мені вдалося призупинити, але, якщо опозиція й надалі не буде йти на компроміси, загроза розколу України залишиться цілком реальною. Сьогодні часу для того, щоб знайти виважене політичне рішення, залишилося дуже мало. Це вже не дні, а години, - наголосив Віктор Янукович. - Якщо цього не зробити – ситуація може вийти з-під контролю`.

Новий вибір 2004