Кримський парламент на позачерговому пленарному засіданні у понеділок ввечері ухвалив заяву, в якій підтримав легітимність постанови ЦВК про обрання президентом України Віктора Януковича.
`Вважаємо офіційну постанову ЦВК про обрання президентом України В. Януковича легітимною і такою, що у повній мірою відповідає Конституції і законодавству України`, - сказано в ухваленій кримськими депутатами заяві, де також зазначено, що переважна більшість кримчан у ході другого туру президентських виборів підтримали В.Януковича.

Парламент автономії також висловив підтримку рішенню Всеукраїнського з`їзду народних депутатів і депутатів місцевих рад у Сєверодонецьку Луганської області, засудив дії опозиції і назвав їх `антиправовими і руйнівними`.

На думку парламенту автономії, гостра політична криза в Україні наразі переростає в реальну загрозу державного перевороту і захоплення влади опозицією шляхом насилля. Такі дії, на думку кримських депутатів, деструктивні дії опозиції призводять до розвалу економіки, порушення бюджетної і податкової дисципліни, розвалу вертикалі економічного управління, розбалансування економічних зв`язків, є загрозою життєзабезпечення населення, видання в повному обсязі підвищених пенсій, допомоги, вчасної виплати зарплати.

Подальша ескалація громадсько-політичної напруги, зазначено в заяві, призводить до того, що регіони залишаються віч-на-віч з економічними і соціальними проблемами, що зростають. У заяві зазначено, що `як прихильники єдиної демократичної України, ми залишаємо за собою право у випадку подальшого розвитку державного перевороту на адекватні дії із захисту інтересів кримчан`.

Окрім того, кримські депутати звернулись до політичних партій і НДО з вимогою ввести мораторій на проведення масових політичних акцій і забастовок, а до президента, парламенту і уряду та інших органів держвлади - з вимогою забезпечити в країні беззастережне дотримання принципів верховенства права, Конституції і законів України.

За приняття заяви проголосували 76 депутатів, 2 - проти з 83, які взяли участь у голосуванні.

Парламент Криму ухвалили рішення увійти до складу Міжрегіонального союзу органів місцевого самоврядування України, створеного за підсумками роботи з`їзду депутатів усіх рівнів у м. Сєверодонецьк Луганської області у неділю, доручивши Верховній Раді вирішити питання про представництво у Міжрегіональному Союзі.

Інтерфакс-Україна