Сьогодні на 50-тисячному мітингу підтримки Віктора Ющенка сьогодні у Харкові один з лідерів Комітету національного порятунку Анатолій Кінах висловив рішучий протест проти проб розколоти Україну на два ворогуючі табори. Він, зокрема, закликав харків’ян не піддаватися на провокаційні та антизаконні заклики людей, які своїми діями хочуть `розколоти Україну`, та зауважив, що 2005 рік Україна має зустріти `в умовах консолідації`.

Учасники мітингу жорстко засудили учорашнє рішення так званого Всеукраїнського з’їзду народних депутатів і депутатів місцевих рад всіх рівнів, зокрема, злочинні наміри поділу України.

Вони скандували `Ющенко - так! `, `Кушнарьова геть`, `Кушнарьов – ганьба`, та вимагали відставки голови обласної державної адміністрації області Євгена Кушнарьова. Тим часом до акції непокори починають приєдналися харківські підприємці та молодь. Про підтримку активно страйку вже оголосили студенти Харківської юридичної академії, Харківського університету та Політехнічного інституту.

Сьогодні ж у Харкові відбулося позачергове засідання міської ради народних депутатів під гаслом `За мир та єдність`, у роботі якого взяв участь А. Кінах. За результатами засідання ухвалено Резолюцію, текст якої передано до прес-служби страйкому. `Позиція Харківської обласної ради фактично є закликом до розколу країни, що небезпечно і неприпустимо. Харківська міська рада рішуче засуджує сепаратистські наміри і рішення, що виходять за рамки чинного вітчизняного законодавства та дії Харківської обласної Ради`, - йдеться в документі.
Як відмічається у Резолюції, `ряд органів місцевого самоврядування, в тому числі й Харківська облрада, прийняли рішення, які суперечать Конституції та законодавству України`.

Прагнучи збереження територіальної цілісності України, Харківська міськрада `рішуче засуджує будь-які наміри зриву конституційного порядку, порушення територіальної цілісності та спроби сепаратизму`. Депутати міськради звернулися водночас до представників місцевих та районних органів влади області, депутатів Рад усіх рівнів з проханням `дотримуватися у своїх діях норм Конституції та чинного законодавства України`.

Від Генпрокуратури депутати міськради вимагають `негайної правової оцінки діям посадових осіб, які спрямовані на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації та розкол України`.

У Резолюції, водночас, міститься звернення й до Президента України Леоніда Кучми. Депутати міськради вимагають, зокрема, `застосувати екстрені заходи з тим, аби запобігти розпалюванню сепаратистських настроїв та розколу країни.

75 депутатів міськради ухвалили резолюцію одноголосно.

Новий вибір 2004