Хотів би подякувати за конструктивізм і дій, і пропозицій. Я розумію, наскільки вам боляче слухати від ваших людей ті звинувачення, які лунають на адресу східних областей, південних областей щодо фальсифікацій і таке інше. Це образа, яка дійсно не має під собою ніяких правових підстав, тільки політичні, що якщо не так, тільки революційний шлях розв’язання, який пропонується на вулиці.

Взагалі, я радий тим заявам, що все те, що відбувається в останні дні, в тому числі і зустріч представників рад, воно відбувалось у правовому полі, і ніяких рішень щодо відділення, чи щось на зразок того, не було. Хоча я розумію, що п’ять тисяч представників, у кожного є власна думка на подальше розв’язання подій, у тому числі на самі жорсткі кроки.

Те, що із ваших вуст пролунало, ви тільки за одну Україну для всіх українців. Дійсно, де була б єдність, злагода, де б отой настрій, який був ще недавно, не падав, а навпаки, через заробітну плату, пенсії люди мали можливість відчувати, що влада працює для людей, а не для того, в чому її сьогодні звинувачують. На мою адресу і під час виборчої компанії, і в ці дні пролунало стільки, скільки для однієї людини занадто багато, але напевно така доля у Президента країни, щоб уміти тримати удар. Я неодноразово звертався, що ми повинні сьогодні працювати не тільки в суто правовому полі, а в політико–правовому полі. Та ситуація, яка склалася сьогодні в Україні, потребує неадекватних політичних рішень. Я вас інформував сьогодні, що у мене відбулися розмови з Державним секретарем США Коліном Пауелом та Прем’єр – міністром Нідерландів Яном Балкененде. Я без перебільшення хочу їх думку сказати, що вони тільки за один шлях розв’язання проблеми - шлях переговорів і спробу винайдення консенсусу. Хоча ми розуміємо ,що такий консенсус може не задовольнити ні в якому разі одну із сторін. Але шукати цей консенсус потрібно. Якщо є сумніви, що в Донецькій і в Луганській областях були фальсифікації, будь-ласка, за участю усіх міжнародних спостерігачів перерахувати, і якщо підрахунку голосів не повірять, провести переголосування за обох кандидатів, я маю на увазі у Луганській і Донецькій областях. Я переконаний, що ніхто, напевно, не відмовляється перерахувати ще раз голоси. Але якщо і це не задовольнить? Бо причин можна знайти дуже і дуже багато, але вони не є причинами, а просто спробою заблокувати процес розв’язання цієї кризи.

Якщо ми дійсно з повагою відносимося до свого народу, якщо, ми всі добре розуміємо, найближчим часом не буде знайдено політичне рішення, оформлене потім відповідним чином через, припустимо, конституційну угоду, яка повинна бути прийнята Парламентом, бо Україні потрібен легітимний Президент. Ще раз хочу звернутися до українського народу і всіх політичних сил. Якщо ми дійсно хочемо зберегти мир і злагоду і дійсно хочемо будувати те правове демократичне суспільство, про яке ми так багато говоримо, але робимо все не правовим шляхом, давайте проведемо нові вибори. Я попередньо хочу сказати, щоб не спекулювали, як спекулювали під час виборчої кампанії і до неї, що Президент пропонує це тільки для того, щоб йому піти на нові вибори. Я знімаю свою кандидатуру, щоб ні у кого сумнівів у цьому не було. Це єдиний більш менш правовий шлях. Я пропоную сісти за стіл переговорів, я готовий і сьогодні, є робоча група, склад її відомий, до неї входять у тому числі і Президент України, і спікер Парламенту, і Прем’єр-міністр України. Разом із Прем’єр-міністром, разом із Віктором Ющенком давайте ще раз проведемо діалог, що ж кожна сторона хоче. Бо є пропозиції. Є невіра у підрахунок голосів – давайте підрахуємо. Якщо відмова від таких усіх пропозицій ?. Ще раз кажу, ситуація занадто загрозлива, я маю на увазі, насамперед, економічну ситуацію. Якщо Уряд, Міністерство фінансів не може сьогодні працювати над новим бюджетом, якщо сьогодні з боку багатьох урядовців роздаються голоси про добровільну відставку, якщо хтось лякає, що там хтось занадто тримається за ці посади в Уряді. Так чого хто хоче? Колапс? Чи знову, щоб смута та була, як в післябогданівські часи? Ви знаєте, до чого це призвело. Щоб більше України не було? Так і сьогодні такий зразок політики деякі демонструють. Таке вболівання за Україну. Але ми бачимо, хто вболіває, що є чесні і нормальні політики, які дійсно хочуть добра. А хто від їх імені виступає? Тому давайте почекаємо. Такої думки і Голова Верховної Ради. Ми з ним і вчора, і сьогодні зустрічалися. Я переконаний, що при такій пропозиції Парламент в більшій своїй частині підтримає.

На цій нараді був Прем’єр-міністр, я розумію в якій ситуації він знаходиться. Він виграв вибори. Пропонує перерахувати голоси, якщо хочете, по всій Україні. Але йому кажуть: `Ти не виграв – ти програв`. Я знаю ,що сьогодні Україна програла, оце я добре знаю. І коли лад в Україні буде? Я прогнози не хочу робити. Але ми настільки загострили ситуацію, що наслідки будуть.

Новий вибір 2004