Віктор Ющенко закликав президента України Леоніда Кучму, не чекаючи рішення парламенту, терміново звільнити тих держслужбовців, які на порушення Конституції пропагують сепаратистські ідеї, про що він сказав сьогодні на прес-конференції в Києві.
При цьому В.Ющенко зазначив, що вже мав розмову з цього приводу з Л.Кучмою, як повідомляє УНІАН.

`Я думаю, що Л.Кучма має відношення до тих процесів, які відбуваються на Сході. Перш за все тому, що всі сепаратистські ініціативи належать його представникам, а власне головам обласних адміністрацій`, - сказав він. На думку В.Ющенка, причетність Л.Кучми до ситуації на сході виявляється зокрема в тому, що Харківський губернатор Євген Кушнарьов після своїх сепаратистських висловлювань досі не відповідає перед судом за це, і не знятий з посади, хоча для цього було б достатньо одного рішення глави держави.

Коментуючи ситуацію із сепаратистськими настроями на сході В.Ющенко додав, що витоки цих процесів полягають у програші повторного голосування В.Януковичем та його командою. `Звичайно влада завжди розуміла, що ніколи не виграє вибори, але робила ставку на фальсифікації. І коли фальсифікації не спрацювали – вони поставили на силовий варіант`, - сказав В.Ющенко. На його думку, розпалювання сепаратистських настроїв у східних та південних регіонах України, власне, і є яскравим підтвердженням втілення владою силового варіанта дій.

Кандидат від опозиції вчорашнє зібрання у Сіверськодонецьку назвав `шабашем` і додав, що на жаль у ньому беруть участь `не тільки українські сили`. `Я пропоную зараз Л.Кучмі зайняти радикальні позиції щодо припинення цих дій`, - сказав він. `Якщо у нас в державі є генпрокурор – а не просто він місце займає – він повинен вже до завтра внести відповідні ініціативи і вжити відповідних заходів`, - додав він.

За його словами, коаліція `Сила народу` пропонує завтра на засіданні парламенту заслухати генпрокурора, міністра внутрішніх справ та інших представників уряду щодо неперешкоджання таким антиконституційним діям, які були ініційовані `Януковичем і рядом голів адміністрацій. Перш за все обласних`. `Вони програли, їм треба шукати нову завісу, яка б не дала можливості переслідувати їх у відповідності до закону`, - додав він. На думку В.Ющенка, заклики до сепаратизму є `злочинною діяльністю аутсайдерів, які не могли чесно виграти вибори`, а тепер формують антизаконне збурення. `Це небезпечна гра, гра з вогнем, яка чиниться на сході`, - додав він, зазначивши, що всі розуміють: в даному випадку ставка робиться на частину людей, особливо в шахтарських містечках Донеччини та Луганщини, які через брак правдивої інформації вважають, що життя зміниться на краще як тільки зміняться кордони. `Я переконаний, що Луганськ, Донецьк, Донбас будуть і є невіддільною частиною України`, - сказав він. В.Ющенко висловив впевненість, що завтра ВР дуже різко засудить ці дії і спонукає на активізацію діяльності СБУ та місцеві правоохоронні органи, аби не допустити подальшого розгортання конфлікту.


Джерело: УНІАН