Верховний Суд України має намір розглядати по суті скаргу представника Віктора Ющенка на рішення Центрвиборчкому за результатами президентських виборів без присутності преси.

Як заявив голова Палати у цивільних справах Верховного Суду Анатолій Ярема, після того, як будуть розглянуті всі клопотання зацікавлених сторін і ВС приступить до розгляду скарги по суті, `представники ЗМІ залишать зал`, повідомляє УНІАН.
Після перебування у дорадчій кімнаті Верховний Суд додав до матеріалів справи як докази актів про порушення надані представниками В.Ющенка заяви спостерігачів. Також буде заслухана член ЦВК Марина Ставнійчук.

ВС оголосив про те, що заява М.Катеринчука зі зміною вимог приймається до розгляду.

Водночас Верховний Суд відхилив заяву про залучення інших заявлених у клопотаннях доказів, у тому числі - про заслуховування депутата Олега Рибачука як свідка за фактом аудіозаписів телефонних розмов, що свідчать про фальсифікацію виборів.

Вранці представники В.Ющенка змінили вимоги скарги, поданої у Верховний Суд. Тепер вони оскаржують результати голосування не лише у Донецькій і Луганській областях, але й у Запорізькій, Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській областях, а також в Автономній Республіці Крим і Севастополі.

За словами М.Катеринчука, факти системного порушення закону про вибори в цих регіонах не дають можливості достовірно встановити результати виборів.

Він заявив, що висновок міститься у постанові Верховної Ради, яка визнала недійсними результати повторного голосування, оскільки вони пройшли з порушенням закону про вибори президента й не відбивають повною мірою волевиявлення народу. У зв`язку із цим М.Катеринчук просить визнати дії ЦВК по встановленню результатів повторного голосування 21 листопада незаконними, а протокол ЦВК від 24 листопада про результати повторного голосування - недійсними.

Він також просить скасувати постанову ЦВК від 24 листопада про результати виборів президента, а також визнати постанову про обрання Президентом України Віктора Януковича незаконною.

М.Катеринчук просить скасувати постанову ЦВК про офіційне оприлюднення результатів виборів і скасувати його як незаконне.

Також він вказує, що факти системного порушення принципів й підстав виборчого процесу на повторному голосуванні є такими, що унеможливлюють установлення результатів виборів.

У зв`язку з цим він просить визнати недійсними результати повторного голосування виборів Президента 21 листопада в єдиному загальнодержавному окрузі.

М.Катеринчук просить також визнати обраним Президентом кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів.

Він також просить суд прийняти окрему постанову про незабезпечення виборчого процесу й порушень конституційних прав виборців, а також направити окрему постанову президента й парламенту про дострокове припинення повноважень членів ЦВК.

Джерело: УНІАН