Внаслідок погіршення торгового сальдо, що спостерігається останнім часом, бюджет України може недоотримати 300-400 млн. грн, про що повідомив голова бюджетного комітету, заступник керівника коаліції `Сила народу` Петро Порошенко сьогодні на прес-конференції.

Як передає УНІАН, за його словами, дана ситуація не є критичною, оскільки сьогодні спостерігається профіцит бюджету через надходження від приватизації.

За словами П.Порошенко, сьогодні спостерігається суттєве зменшення як обсягів імпорту, так і експорту. `Обсяги експортно-імпортних операцій за останній час суттєво скоротилися`, - сказав він, додавши, що `обвал почався за тиждень до закінчення другого туру президентських виборів`.

За його словами, основною причиною скорочення обсягів імпорту-експорту є нелегітимність сьогоднішньої влади. Саме це, зазначив він, сприяло скороченню гарантій та кредитів, які видаються західними банками українським експортерам.

За словами П.Порошенко, сьогодні має місце скорочення кількості укладених експортних контрактів, зміна їх умов у зв`язку з ускладненням їх фінансового забезпечення, відмова банків від надання кредитних ліній.

За оцінкою П.Порошенко, у зв`язку з негативними явищами за останній тиждень імпорт товарів в Україну зменшився в 4 рази, порівняно з відповідним періодом минулого місяця.

П.Порошенко також зазначив, що сьогоднішня політична нестабільність призвела до скорочення споживчого попиту у населення.

П.Порошенко також наголосив, що сьогодні спостерігається значне скорочення залишків коштів на рахунках Держказначейства. Заступник керівника коаліції `Сила народу` нагадав, що значні обсяги залишків коштів на рахунках Держказначейства, в першу чергу, утворилися за рахунок надходжень від приватизації.

П.Порошенко зазначив, що на виконання передвиборчих обіцянок нинішнього уряду щодо збільшення розмірів пенсій, пільг, уряд примушував підприємців виплачувати податки наперед, аж до березня наступного року, що в свою чергу спровокувало бюджетну кризу сьогодні. У той же час, як зазначив П.Порошенко, це може бути стабілізуючим фактором для інфляції.

За словами П.Порошенко такі дії нинішнього українського уряду є безвідповідальними і нинішній уряд не зможе знайти шляхи виходу з кризи. Депутати завтра ініціюватимуть у ВР висловлення йому недовіри. За словами П.Порошенко, буде сформовано новий перехідний уряд, який сприятиме виходу економіки країни з кризового стану. Кризові явища в економіці країни при активній роботі уряду можна буде подолати за місяць, додав він.


Джерело: УНІАН