Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер у зв`язку з останніми подіями в Україні заявив, що НАТО й надалі робитиме усе можливе, щоб допомогти Україні зайняти належне їй місце у євроатлантичній спільноті.

У заяві Генсека НАТО говориться: `Країни -- члени НАТО занепокоєні та розчаровані висновками Міжнародної місії спостерігачів ОБСЄ та Управління демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, згідно з якими вибори Президента України значною мірою не відповідали міжнародним стандартам. Я передав цю позицію українському уряду. Пізніше нас також прикро вразив той факт, що результати виборів, офіційно оприлюднені Центральною виборчою комісією України 24 листопада, найвірогідніше, не відповідають реальному волевиявленню народу`, як повідомляє УНІАН.

Як зазначає Генсек НАТО, у НАТО безпосередньо і нагально зацікавлені у демократичному майбутньому України - свого сусіда та стратегічного партнера. `Хартія про Особливе партнерство Україна-НАТО та План дій Україна-НАТО, відповідно до яких Україна взяла на себе серйозні зобов`язання, грунтуються на нашій спільній відданості цьому майбутньому. Серед зобов`язань, взятих на себе Україною, зокрема, зміцнення демократичних та виборчих інституцій, забезпечення свободи зібрання та сприяння сталому розвитку та зміцненню громадянського суспільства та верховенства права`, наголосив Я.Схеффер.

Він наголосив, що `НАТО і надалі робитиме усе можливе, щоб допомогти Україні досягти цих амбітних цілей та обійняти належне їй місце у євроатлантичній спільноті`.

`У зв`язку з цим я закликаю українське керівництво дотримуватися взятих на себе зобов`язань, поважати право громадян на мирні демонстрації, та, насамперед, поважати волю українського народу у виборі наступного Президента. Я звертаюся до усіх політичних органів України утриматися від насильства та застосування сили. Я знову закликаю провести ретельний перегляд усього перебігу виборів. Розгляд у Верховному Суді України має стати кроком у цьому напрямі. Я також вітаю зусилля міжнародних посередників розв`язати ситуацію у такий спосіб, щоб було забезпечено повагу до волевиявлення українського народу`, - заявив Генеральний секретар НАТО.

Джерело: УНІАН