Президент України Леоніда Кучми провів нараду з головами ряду обласних державних адміністрацій України за участю Прем`єр-міністра Віктора Януковича, Голови ВР Володимира Литвина та представників уряду.

(стенограма вступного слова Леоніда Кучми)

Я думаю, що нема сенсу говорити про ту ситуацію, яка сьогодні склалась в Україні, бо вона критична і, насамперед, що мене хвилює більш за все, це питання стабільності фінансової. Я хотів би щоб мене чули у цьому плані, що ще кілька днів і фінансова система взагалі може розсипатись як `картковий будинок` і відповідальність на себе ні Президент ні Уряд за це не можуть взяти, бо Уряд працювати не може в нормальному режимі, і ви всі добре знаєте. Але я не знаю, яку ціль поставили ті люди, які сьогодні штовхають на такі заходи.

Я хочу поінформувати всіх, вчора я мав зустріч з Віктором Ющенком разом з Володимиром Литвиним. Я не почув агресії з боку Віктора Андрійовича.

Я дивлюсь, що там усіма процесами керують інші люди, я не буду називати їх прізвища, не хочеться називати хто вони є. Бо ті заклики, які лунають вони перейшли усі межі, виходять не тільки за рамки Конституції, законів України, виходять за рамки просто здорового глузду.

Я неодноразово говорив і ще хочу повторитись, що раз склалася така ситуація, то треба сідати і говорити.

Бо уламки України, я не знаю, може комусь і потрібні, тільки не українцям. Я хочу на цьому наголосити. Бо йде розвал всієї системи. А за розвалом ви знаєте що. Я в своєму зверненні говорив, що мрійники революцію затівають, фанатики її роблять, а користуються плодами негідники. Я не хочу прізвищ називати, вони відомі всім. Я ні в якому разі не хочу образити Віктора Андрійовича, чи тих, хто хоче вести нормальний діалог. Ми ж на `круглому столі` домовились, давайте сідати і будемо працювати негайно, шукати рішення політично-правове, бо ми бачимо що в правовому полі не можна розв`язати. Але хочу звернутись знову, нехтувати, тим що східна Україна, де робиться національний продукт, працює не зважаючи ні нащо. Але вони своє слово сказали. Я стою на тій позиції, що ми ні в якому разі не повинні допустити розвалу на сході. Хоча я розумію, що такі бажання в декого є. На ноги стала Україна, коли закликають, встаньте з колін, то вона стала на ноги, не хочуть помічати цього, почала нормально розвиватись, люди почали посміхатись на вулицях. Так що ж ми робимо? Я не знаю, чи слухали ви вчора інтерв`ю наших міністрів. Але сьогодні зрозуміло, що мінімум більш ніж на мільярд не буде надходжень до податкової адміністрації, мільярд. У чотири рази зменшився потік вантажів через митницю в Україну. Я думаю, що ніхто не хоче, ні Віктор Андрійович, ні Віктор Федорович, бути Президентом однієї частини України. Тому я відгукнувся на вашу пропозицію зустрітись, дійсно це зараз необхідно. Я хотів би, що б ми без `накалу страстей`, а просто так, `по-чоловічому` поговорили. Щоб ніхто не робив спробу передати це, як залякування. Розпочав не схід, розпочав захід. У західних областях вже влади нема, відсторонені адміністрації місцеві, перестали платити за вугілля, перестали платити за газ, перестали платити за електроенергію. Хто хоче поставити на коліна, і кого ставити? Всі добре знають, що такі пристрасті на вулицях, вони ведуть до того, що люди почали забирати гроші, міняти на долари. До чого це приведе, ви всі добре знаєте. Ще раз хочу сказати, всі хто це затіяв, повинні добре знати, що вони будуть нести відповідальність перед народом України. Я не кажу про моральну відповідальність.


МЦК