Сьогодні позачергова сесія Донецької обласної ради ухвалила рішення 5 грудня 2004 року провести референдум про внесення змін до Конституції України про федеральний устрій в Україні і надання Донецькій області статусу самостійної республіки у складі федерації, як повідомляє УНІАН.

При цьому облрада виходила з того, що `одним з основних принципів місцевого самоврядування є принцип народовладдя, закріплений ст. 4 Закону України про місцеве самоврядування в Україні, керуючись правом кожної людини на свободу переконань, проголошеною ст. 19 `Загальної декларації прав людини`, правом народу на самовизначення, закріпленому ст. 1 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права від 19 грудня 1966 р., де, зокрема визначено, що народи вільно встановлюють свій політичний статус і вільно забезпечують свій економічний, соціальний і культурний розвиток, ст. 69 Конституції України, ст. 12, 14, 21, 24, 29 Закону України про Всеукраїнські і місцеві референдуми, ст. 43 Закону України про місцеве самоврядування в Україні`.

`З урахуванням політичної ситуації, що загрожує громадській безпеці, конституційному ладу, життю і здоров`ю громадян, призначити на 5 грудня 2004 р. проведення обласного референдуму із затвердження проекту рішення територіальних громад Донецької області про внесення в установленому порядку зміни до Конституції України про федеральний устрій в Україні і надання Донецькій області статусу самостійної республіки у складі федерації`, - говориться в рішенні облради.

Цим же рішенням пропонується затвердити зміст бюлетенів для голосування про проведення обласного референдуму і створити до 30 листопада 2004 року створити районні, міські, селищні, сільські комісії з обласного референдума на основі діючих відповідних територіальних виборчих комісій з виборів депутатів обласної ради четвертого скликання.

Також депутати вирішили `утворити дільниці і дільничні комісії з референдуму не пізніші 1 грудня 2004 року`.

Джерело: УНІАН